Nereguli majore descoperite de Curtea de Conturi la instituțiile statului: Salarii majorate nejustificat, decontări de parfumuri și alcool sau angajați plătiți să stea degeaba

Publicat: 31 01. 2020, 12:54
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un raport al Curții de Conturi prezintă nereguli grave privind gestionarea banilor publice la numeroase instituții ale statului. Aici, inspectorii au descoperit o sumedie de probleme precum salarii umflate, furtul unor sume plătite de cetăţeni în contul taxelor ori decontarea de parfumuri, băuturi alcoolice şi chiar iaurturi şi banane.

În total, Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 268 de milioane de lei după ce a verificat 3.620 de instituții publice și companii de stat, se arată în raportul de activitate al instituției pe 2018, citat de Adevărul.

În urma verificărilor, Curtea a sesizat organele de cercetare penală în 39 de cazuri, printre care achiziţii fictive prin falsificarea documentelor, sustragerea unor sume plătite de cetăţeni în contul impozitelor şi taxelor locale, retragerea de sume din trezorerie mai mari decât cele care trebuiau achitate conform statelor de plată, dar şi însuşirea în interes personal de fonduri publice din bugetele unor şcoli.

Un exempluj grav îl avem la Institutului de Cercetare Informatică Bucureşti unde s-a produs un prejudiciu de 2,3 milioane de lei prin majorarea ilegală a salariilor conducerii, şefului contabil şi a altor angajaţi, dar şi prin decontarea unor cheltuieli de protocol cu „băuturi alcoolice, parfumuri, produse alimentare achiziţionate zilnic (covrigi, pizza, iaurt, banane, pâine, bere, ba chiar şi meniul zilei)“. În perioada auditată ( 2015 – 2017), directori generali ai Institutului au fost prof. dr. ing. Doina Banciu şi prof. dr. Decebal Popescu.

Acelaşi raport arată că „Ministerul Turismului nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, 10 dintre persoanele detaşate în instituţie primind drepturi de natură salarială în sumă de 267.000 lei, în plus faţă de nivelul salariului de bază stabilit aferent funcţiei pe care au fost detaşaţi. În perioada auditată, ministru al turismului era Bogdan Trif, membru PSD.

Neregului grave au fost descoperite și în urma verificărilor la ANAF, unde Curtea a constatat că aplicaţiile informatice ale Fiscului şi Declaraţia 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, nu au fost puse în concordanţă cu prevederile legale privind contribuţia la sănătate şi contribuţia la fondul de pensii.

De asemenea, Curtea de Conturi a arătat că Fiscul a ignorat faptul că anumiţi contribuabili nu declară toate taxele, nu face verificări în cazuri sesizate şi ignoră reclamaţiile de evaziune şi fraudă fiscală.
Nereguli grave au fost descoperite şi la Compania de Drumuri (CNAIR), unde au existat situaţii în care conturile instituţiei au fost executate silit şi au fost achitate despăgubiri, din cauza neplăţii de facturi. Mai precis, pentru că CNAIR n-a plătit la scadenţă o factură pentru Centura Braşovului, veniturile instituţiei au fost executate silit pentru suma de 2,2 milioane lei. Din aceşti bani, 1,8 milioane reprezintă numai dobânzi penalizatoare.

În schimb, la Secretariatul General al Guvernului (SGG) unde s-au descoperit doi angajați care erau plătiți fără a face nimic. Acestea au fost încadrate la Departamentul/Direcţia pentru strategii guvernamentale – Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ. Pentru ele au fost plătite cheltuieli nelegale în sumă de 217 mii lei, reprezentând salarii şi datorii asimilate. Totuşi, nu au existat documente legale din care să reiasă faptul că cele două persoane au fost implicate în desfăşurarea unor activităţi şi, totodată, să justifice contraprestaţia muncii. Persoanele nu au fost consemnate în condica de prezenţă, în pontaje şi nu au fost întocmite rapoarte de evaluare a performanţelor individuale ale acestora.