Nelu Tătaru cere verificări la Spitalul Municipal Timișoara după ce zece nou născuți au fost depistați pozitiv la COVID-19

Publicat: 06 04. 2020, 22:45
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timiș să ancheteze cazul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a unor noi născuți, la Spitalul Municipal.

Grupul de Comunicare Strategică precizează că la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 01 aprilie 2020. Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou născuți au fost infectați cu COVID-19.

Pe de altă parte testele mamelor acestor nou născuți sunt negative.

În urma acestui caz, Ministrul Tătaru a solicitat demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor.

Un număr de 9 mame împreună cu nou născuții lor au fost externate deja, în perioada 2- 4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

DSP Timişa anunțat duminică infectarea cu Covid-19 a 25 de persoane

Acest anunț are loc în contextul în care, activitatea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale maternității Odobescu, parte a Spitalului Municipal Timişoara a fost restrânsă doar pentru urgențe, după ce 25 de persoane – cadre medicale, lehuze şi o gravidă – au fost confirmate cu Covid-19.

Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, a anunțat duminică infectarea cu Covid-19 a 25 de persoane, anume: 13 cadre medicale, 11 lehuze şi o gravidă.

DSP Timiş a transmis mai multe recomandări, între care restrângerea activităţii unităţii sanitare.

Potrivit acesteia, alte recomandări vizează externarea pacientelor a căror stare de sănătate permite acest lucru, în urma unei evaluări individuale; izolarea personalului medical şi auxiliar care a avut contact direct cu caz confirmat Covid-19, timp de 14 zile de la ultimul contact.

DSP Timiş recomandă redirecţionarea pacienţilor depistaţi pozitiv în urma testului pentru Covid-19 către Spitalul Judeţean Timişoara – Clinica Bega și izolarea contacţilor de familie pentru o perioada de 14 zile.

Tot mai multe unități medicale afectate de COVID-19

Printre alte unitățimedicale afectate de pandemia de COVID-19 se numără Spitalul Județean Suceava, Spitalul MAI „Dimitrie Gerota” din București sau chiar Spitalul Județean Deva.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a indicat că și Constanța se regăsește pe lista județelor cu cadre medicale contaminate. El a precizat că printre cele 114 cazuri confirmate se numără trei medici și personal auxiliar din unități sanitare, un medic de familie fiind în stare critică la terapie intensivă.

Totodată, un număr de 35 de cadre medicale și 75 de pacienți de la Spitalul Universitar de Urgență București au fost testate pozitiv pentru noulcoronavirus, anunță luni Grupul de Comunicare Strategică.