Nelu Tătaru: „Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”

Nelu Tătaru: „Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”
Foto: gov.ro

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, vineri, că primele tranșe din vaccinul anti-COVID-19 vor ajunge în România începând cu luna ianuarie 2021. Demnitarul a explicat că numărul de doze va fi proporționalcu ponderea populației țării noastre în cea a Uniunii Europene, adică 4,6%.

Ministrul a recunoscut că, deocamdată, autoritățile nu au un plan bine pus la punct de transport și depozitare a dozelor de vaccin.

„Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie.Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie.Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a declarat Nelu Tătaru, citat deantena3.ro.

Vaccinarea nu va fi obligatorie

Alexandru Rafila, reprezentantulRomâniei la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, odată ce va fi disponibil și în România. Medicul a mai declaratcă populația va căpăta încredere în imunizare prin vaccinarea medicilor și a persoanelor dincategoriilor la risc.

„Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse.Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice.Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă”, a declarat Rafila.

Specialistul a mai subliniat și faptul că studiile făcute de OMS arată că jumătate din populația României ar vrea să se vaccineze anti-COVID-19, însă proporția va crește odată ce serul își va dovedi eficiența.

„Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație.Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceastae condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fațabolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze”, a mai adăugat medicul, potrivit sursei citate.

Vaccinarea anti-COVID-19 ar putea fi disponibil pentru toți românii,în vara anului 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții,că este probabil ca populația generală a României să fie vaccinată împotriva noului coronavirus în primăvara spre vara anului 2021. Nu se știe încă ziua când vaccinul va fi produs și distribuit, însă șeful statului a precizat că efoarte probabil ca vaccinulsădevinăposibilși săfie la dispozitieromânilor începând din primul trimestrul al anului 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI