Nelu Tătaru: „Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină” / Autoritățile se tem că numărul cazurilor ar putea crește după perioada 1-3 mai

Nelu Tătaru: Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină / Autoritățile se tem că numărul cazurilor ar putea crește după perioada 1-3 mai
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a decarat marți că autoritățile se așteaptau ca în România vârful pandemiei de COVID-19 să aibă loc la sfârșitul lunii aprilie, după sărbătorile pascale. În prezent situația evoluezăcătre vârf, însă panta este una lină, cu zile în care sunt înregistrate mai multe decese, urmate de zile cu mai puține morbidități:

„Ne aşteptam la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorilor pascale, la un vârf, vârful urmând să fie mai abrupt sau mai lin. Vorbeam de 10.000 – 12.000 de cazuri sau, dacă era mai abrupt, putând fi dus un pic după 1 mai şi cu un număr mai mare de cazuri, poate 15-20.000. Suntem în acel moment în care încă mergem spre vârf, dar e o pantă lină, să spunem, în acest moment, cu un număr de cazuri crescând, dar în aşa numit platou în fierăstrău. Avem o zi un număr mai mare, a doua zi un număr mai mic, iar un număr mai mare. Suntem într-un moment în care avem peste 11.000 de cazuri, peste 3.000 de cazuri vindecate, 660 de decese, avem 246 de cazuri în terapie intensivă”, a declarat ministrul la Digi24.

O altă perioadă la care autoritățile vor trebui să fie foarte atente este perioada 1-3 mai când se așteaptă ca populația să fie relaxată, fapt ce ar putea duce la o creștere a cazurilor.

”Suntem într-un moment în care este acea pantă lină, dar în schimb vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, după o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în stare de urgenţă şi până acum, şi de sărbătorile pascale şi populaţia, îi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat.

Dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei care nu prea a respectat acest moment şi nerespectarea unei distanţări sociale, nerespectarea unei izolări voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnă situaţii de urgenţă poate duce la un focar în comunitate sau exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Klaus Iohannis anunță că vor exista restricții și după data de 15 mai

Președintele României a susținut o conferință de presa, marți, în care a explicat că încă nu a fost atins vârful epidemic la nivel național și a subliniat că viața nu va reveni la normalitate după 15 mai, când expiră starea de urgență, pentru că o bună parte din restricții vor rămâne în vigoare.

Astfel, nu vom putea pleca din localitate „decât pentru un motiv serios”, nu vom putea merge la mall sau restaurante, iar marile festivaluri probabil nu vor mai avea loc în 2020. În ceea ce privește competițiile sporitve, „dacă se vor relua”, la ele nu vor putea lua parte spectatori.

Relaxarea restricțiilorva depinde de modul în care va evolua epidemia în următoarele două săptămâni

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că relaxarea restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea COVID-19 va depinde de modul în care va evolua epidemia în următoarele două săptămâni. Eliminarea graduală și treptată a restricțiilor nu este o certitudine în acest moment.

El a insistat că, dacă lucrurile se înrăutățesc, măsurile de relaxare ar putea să nu fie luate pe 15 mai:„Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. De asta noi insistăm cu respectarea regulilor. Dacă vedem că situaţia merge altfel decât sperăm, poate că măsuri pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm”.

„Dacă acum începe să dăm măsuri clare care vor fi luate, că asta sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili”, a mai afirmat Arafat, pentru Antena 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`