Nelu Tătaru: Spitalul Județean din Focșani va trece sub conducere militară. Întregul personal medical va fi testat pentru coronavirus (VIDEO)

Publicat: 13 04. 2020, 11:55
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” va fi trecut sub conducere militară, în condițiile în care mai multe cadre medicale, dar și managerul unității au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Astfel, întregul personal medical va fi testat, dar și cadrele de la Stația de ambulanță.

Spitalul Județean din Focșani, sub conducere militară

„Având în vedere că tot managementul spitalului județean este infectat cu COVID, managerul și ceilalți sunt contacți, am luat decizia împreună cu ministrul Apărării să dăm un ordin de misiune, în care managementul pe perioada stării de urgență să fie asigurat de cadre medicale militare, venite din țără de la spitalul din Brașov, precum și de aici de la spitalul militar. În măsura evaluării, avem în plan o limitare a focarului atât de la spitalul județean, cât și de la spitalul militar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Vestea vine în contextul în care atât managerul unității, cât și mai multe cadre medicale au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Astfel, conform deciziei luate de ministrul Nelu Tătaru, tot personalul de la SJU Focșani va fi testat, lucru valabil și pentru cadrele de la Stația de ambulanță.O serie de pacienți vor fi relocați la Spitalul militar din localitate, precizează ministrul, care a subliniat că ancheta epidemiologică de la Focșani a scăpat de sub control și se vor face noi verificări.

Întregul personal medical, testat pentru coronavirus

„Vreau ca cei în drept de la spitalul departamental să facă o evaluare a spitalului militar dacă putem reloca pacienți în acest spital, în măsura în care reușim să izolăm tot ce înseamnă spital județean, în funcție de secție și de patologia ei. Avem, în acest moment, început un proces de evaluare a personalului medical. Va fi testat întregul personal spitalul județean, precum și de la Stația de ambulanță”, a adăugat Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Spitalul Județean din Focșani nu este prima unitate medicală din România militarizată pe fondul pandemiei de COVID-19. La fel s-a întâmplat și cu Spitalul Județean din Deva sau cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din principalul focar de infecție din țară, Suceava, unde mai multe cadre medicale au fost testate pozitiv. De altfel, acest județ a contabilizat cele mai multe decese în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19 la nivel național, 78, potrivit celui mai recent bilanț.

„Ca medic militar nu mă impresionează mare lucru, pentru că noi ne confruntam în conflicte cu oameni rupți în bucăți și așa mai departe, însă suferința oamenilor care sunt bolnavi ne impresionează. Am văzut niște scene care pur și simplu n-aș fi vrut să le mai văd, cu persoane care erau internate și în același timp ființe dragi erau pierdute, decedaseră cu ceva timp în urmă, și nu puteau să le conducă pe ultimul drum. Aceasta este o situație pe care orice om o acceptă cu greu, cel puțin în mentalitatea, în educația noastră a românilor”, a declarat generalul (r) Ioan Paul Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vineri, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.