Nelu Tătaru, întrebat dacă revenim la starea de urgență: Acum nu avem această perspectivă, dar haideți să nu forțăm un sistem să vedem cât duce

Publicat: 06 10. 2020, 20:42
Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară că, în acest moment, nu avem perspectiva revenirii la starea de urgență sau la restricțiile drastice de la începutul epidemiei de coronavirus. El a insistat, însă, că totul depinde de capacitatea și disponibilitatea oamenilor de a respecta măsurile de prevenție impuse de autorități. Tătaru a punctat faptul că lupta cu epidemia se duce mai mult în afara spitalelor decât în interiorul lor.

Nelu Tătaru, despre o eventuală revenire la starea de urgență, în contextul unei evoluții tot mai îngrijorătoare a epidemiei de COVID-19

Marți, ministrul Nelu Tătaru asusținut că nu se pune acum problema revenirii la starea de urgență. Pe de altă parte, nici nu trebuie să forțăm sistemul sanitar românesc „să vedem cât duce”.

„Acum nu avem această perspectivă, dar trebuie să gândim pragmatic. Avem corpul medical pe care îl detașăm și creștem numărul de paturi, dar trebuie să ne gândim că avem un personal medical cu un anumit rodaj. Azi am fost la spitale din București și Ilfov. Creștem capacitatea și avem mai multe paturi dotate, dar haideți să vedme dacă respectăm regulile.

Haideți să nu forțăm un sistem să vedem cât duce. Avem acum 144 de puncte de testare și putem prelucra 27.000 de teste pe zi. Mergem în toată țara și căutăm paturi goale. Am dus bolnavi din București până la Bârlad. Nu trebuie să vedem ce se va întâmpla la 3.000. Cei care sunt în prespital să se gândească”, a declarat Nelu Tătaru, pentru TVR1.

Nelu Tătaru: Autoritățile au stabilit niște reguli anti-coronavirus. Regulile nu s-au respectat

Acesta a mai precizat că a crescut atât de mult numărul de infectări deoarece oamenii nu au respectat regulile stabilite de autorități.

„Comitetele județene pentru situații de urgență adaptează măsurile la situația din teritoriu. Avem transmitere comunitară mare în București și în alte județe, așa că acolo s-au luat decizii de închidere a restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, precum și delimitare a anumitor activități. Galațiul, de exemplu, a impus purtarea măștii și în apropierea școlilor.

Pandemia se tranșează în prespital. Fiecare decizie a Guvernului de relaxarea restricțiilor a fost însoțită de niște reguli. Nu s-au păstrat regulile.

De exemplu, vedem tot mai des manfestări ale părinților care stau la gardul școlii fără mască și înghesuiți. Școala, la fel ca ziua votului, e reglementată. Ceea ce se întâmplă înainte și după se vede.

S-a produs și o glomerare: restaurantele, teatrele s-au redeschis, campanie, alegeri, școală, întoarcerea din concedii, toate astea s-au văzut.

Am văzut că s-au creat focare în centrele de îngrijire bătrâni, în spitale la locul de muncă sau din cauza transportului în comun. Seara, după alegeri, au fost manifestări fără restricții, fără precauții. La evenimentele private a fost la fel.

Am avut județe în primele zile ale lui septembrie care s-au comportat mai ceva ca-n primul val, transmitere comunitară accentuată”, a reproșat ministrul Sănătății.

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, marți, la139.612 de infectări, după depistarea pozitivă a încă 2.121 de persoane. Ziua de marți a marcat un dublu record negativ: cel mai mare număr de pacienți COVID-19 la Terapie Intensivă – 608 – și cele mai multe decese cauzate de SARS-CoV-2 – 73. Numărul total al victimelor a ajuns la 5.121.