Nelu Tătaru: E prematur să deschidem terasele. Căutăm pârghii pentru cazul în care vedem o creștere a numărului de cazuri de coronavirus. După 14-20 de zile, putem veni cu noi măsuri de relaxare

Publicat: 13 05. 2020, 19:08
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 13 mai, ora 21.00:Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, proiectul de lege privind măsurile ce trebuie aplicate în timpul stării de alertă. Noile reglementări ar trebui să permită o relaxare graduală a restricțiilor impuse din cauza epidemiei de coronavirus. În același timp, ar trebui să prevină o creștere dramatică a numărului de infectări cu SARS-CoV-2.Camera Deputaţilor este for decizional. Legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Ministrul Sănătății a vorbit, pentru B1 TV, despre măsurile ce se află în pregătire și care vor fi implementate după instituirea stării de alertă. Se are în vedere o relaxare, dar, în același timp, controlul COVID-19, astfel încât numărul de îmbolnăviri să nu crească din nou. Nelu Tătaru a declarat că Executivul se gândește la mai multe pârghii de care să se poată folosi după 15 mai, în cazul în care se va constata că relaxarea restricțiilor a dus la o creștere consistentă a numărului de infectări cu coronavirus. Dacă totul va fi bine, atunci peste 14-20 de zile restricțiile vor fi relaxate și mai mult. A mai spus că i se pare prematură redeschiderea teraselor, așa cum prevede un amendament adus în Parlament la proiectul Guvernului. De altfel, inițiativa guvernanților liberali a suferit mai multe modificări pe traseul parlamentar. Tătaru a susținut că nu ar fi cazul să ne pripim și trebuie să așteptăm întâi ca legea chiar să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Nelu Tătaru susține că e nevoie de pârghii și pe timpul stării de alertă, în cazul în care va crește numărul cazurilor de COVID-19

Ministrul Sănătății a vorbit, pentru B1 TV, despre măsurile la care lucrează Guvernul pentru a fi aplicate după 15 mai, când trecem de la starea de urgență la starea de alertă. Va fi nevoie de un echilibru, căci relaxarea restricțiilor trebuie făcută de așa manieră încât să nu pierdem controlul asupra răspândirii COVID-19.

Tătaru a mai spus că Executivul așteaptă de la șefii spitalelor numele celor care au fost în prima linie de luptă cu virusul, astfel încât aceștia să primească bonusul de 2.500 de lei promis la salariu.

  • „Încă mai suntem în stare de urgență și azi, și mâine. Guvernul caută o stare administrativă care să poată controla ce se poate întâmpla zilele viitoare. Vrem să relaxăm restricții pe care le-am avut, dar trebuie să avem pârghii dacă vedem o creștere a numărului de cazuri. În Franța, Germania, țări care au relaxat, se înregistrează creșteri. Coreea de Sud, care e un succes, a decis totuși închiderea iar a restaurantelor și cluburilor.
  • După decizia CCR s-au căutat forme legislative de introducere a stării de alertă. Am așteptat și decizia Curții de azi. Vom căuta pârghiile necesare pentru a controla situațiile neplăcute ce pot apărea.
  • E prematur să deschidem terasele. Legea (Stării de alertă) trebuie întâi promulgată de președinte
  • După 14-20 de zile, în funcție de evoluția epidemiei, putem veni cu alte măsuri de relaxare
  • Președintele a spus că nu va prelungi starea de urgență, dar dacă se impuse, se poate lua și această decizie
  • Nu vom opri anchetele epidemiologice, evaluarea persoanelor posibil infectate, testarea; pe regiuni, pe categorii de vârstă vom evalua procentul persoanelor care s-au recuperat
  • Am discutat cu ministrul Fondurilor Europene, așteptăm de la spitale numele persoanelor care vor primi bonusul la salariu. Șefii trebuie să dea numele celor care au luptat în prima linie, care au intra în contact cu pacienți COVID-19”

Epidemie de coronavirus în România – Cum arată cifrele în pragul stării de alertă

De la debutul crizei COVID-19 și până miercuri, ora 13.00, când a fost publicat ultimul bilanț, în România au fost depistați pozitiv 16.002 oameni. Dintre aceștia, 1.016 au murit, 228 au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă, iar 7.961 s-au vindecat. Tot la această dată, numărul persoanelor aflate în carantină a depășit 14.300, iar al celor în izolare la domiciliu s-a apropiat de 19.000.

În total, 568 de dosare penale au fost deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

În Diaspora, 2.855 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2, iar 102 au decedat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, o serie de schimbări ce se vor produce din 15 mai, când România trece de la starea de urgență la starea de alertă.

Miercuri, Camera Deputaților, ca for decizional, este așteptată să voteze legea în acest sens. Proiectul, propus de Guvernul PNL, a suferit mai multe modificări pe parcursul legislativ, după cum a explicat președintele intermar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.