Nelu Tătaru, despre un posibil lockdown în România: Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. În București, carantinarea pe sectoare este greu de realizat

Publicat: 31 10. 2020, 18:06
Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că autoritățile nu iau în calcul varianta impunerii unei carantine la nivel național. ”Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local”, a spus oficialul guvernamental, în timpul unei vizite la Vaslui, precizând totodată că la nivelul Bucureștiului, soluția carantinîrii unor sectoare este greu de pus în practică.

Nelu Tătaru:Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local

Tătaru a explicat că dacă situația epidemiologică o va impune, autoritățile ar putea stabili restricții suplimentare în anumite zone ale țării, însă nu se pune problema unui lockdown național.

„E din ce în ce mai gravă situaţia în toată ţara şi în toată Europa. Vedem că avem cazuri, se merge la 50.000 pe zi în Franţa, la 26.000 în Marea Britanie, 21.000 în Italia, 20.000 în Spania. Sunt evoluţii ale unui val doi, pe care noi îl lipim de valul întâi de la noi. Haideţi să nu ne gândim atât de departe la sărbători, să ne gândim la următoarea săptămână. După cum ştiţi, noi evaluăm fiecare localitate în parte. Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. Avem acea evaluare de 48 de ore după informaţia primită de DSP la 24 de ore, în care autorităţile locale sunt cele care gestionează evoluţia pe cele 48, impunând restricţii. Vom avea şedinţe mâine seară la Comitetul Naţional pentru coordonarea intervenţiei, în care vom impune şi restricţii suplimentare, adaptate în funcţie de indice la nivelul fiecărui judeţ şi al fiecărei localităţi”, a spus Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

Ce spune ministrul Sănătății despre carantinarea unor sectoare ale Capitalei

În ceea ce privește situația din București, acolo unde în urmă cu câteva zila a fost depășit pragul de 1.000 de îmbolnâviri zilnice, Tătaru a declarat că o eventuală carantinare pe sectoare este greu de realizat.

„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre soluțiile luate în calcul pentru decongestionarea unităților de primiri urgență.

„Ne-am gândit la decongestionarea acestor unităţi de primire urgenţe prin acele teste rapide de antigen care de săptămâna viitoare vor fi 43.000, urmând ca săptămâna care urmează să avem un milion de teste. Cazurile aflate în izolare în aceste unităţi de primire urgenţe vor fi diagnosticate rapid, pozitiv sau negativ, şi atunci vor merge în locaţiile specifice”, a mai declarat Tătaru.

Cât despre diferențele mari dintre infectările raportate între diferitele zone ale țării, Nelu Tătaru a spus: „Ţin efectiv de transmiterea comunitară. Indiferent câte teste vom face, vom vedea că prezenţa în unităţile de primiri urgenţe, prezenţa în terapiile intensive, prezenţa în secţiile de boli infecţioase vor fi aceleaşi”.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțatîn raportarea transmisă sâmbătăcă, în ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 5.753 de noi cazuri deCOVID-19. În același interval, la nivel național au fost prelucrate 36.181 de teste. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2.448 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În acest moment, 923 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie din țară. De asemenea, de vineri până sâmbătă și-au pierdut viața alți 101 români infectați cu noulcoronavirus.