Nelu Tătaru, despre reforma sistemului medical: Atât timp cât nu vom schimba un management politic cu unul profesional, nu vom avea șanse de reușită
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, referindu-se la incendiul din secția ATI de la Piatra Neamț, că atâta vreme cât managementul unităților medicale din România nu va fi asigurat de profesioniști, în locul persoanelor numite pe criterii politice, lucrurile nu pot funcționa și ”putem asista la tragedii cum s-a întâmplat la Piatra Neamț”.
Ce spune ministrul Nelu Tătaru despre reforma sistemului de sănătate în contextul tragediei de la Piatra Neamț
”Atât timp cât nu vom schimba un management politic cu unul profesional, nu vom avea succes sau șanse de reușită. În contexul în care o echipă managerială este pusă strict politic, nu va face decât un interes local sau interes personal. În condițiile în care cei care conduc aceste unități nu au cunoștințe reale de management, atât timp cât un director medical nu va fi cel care este garantul activității medicale și nu va fi recunoscut profesional de colegii lui, cât timp nu vom avea un director de îngrijiri care să știe ce înseamnă efectiv organizarea unui spital pentru asigurarea asistenței medicale, nu putem vorbi de un management performant.
Atât timp cât cheltuielile pentru personal sunt 80-85% din bugetul acelei unități, nu văd o dezvoltare sau resursele pentru un act medical de calitate. Finanțarea unui spital prin venituri proprii sau prin intervenția autorităților locale sau prin investiții făcute de la Minister trebuie să asigure efectiv o calitate a actului medical, dar fondurile care vin trebuie să fie conștiincios distribuite și rezonabil rezolvate de către un management calitativ. Trebuie să avem profesioniști. Profesioniștii se atrag în unitățile medicale”, a declarat Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.
În același timp, ministrul a subliniat că numirile politice la conducerea spitalelor pun anumite limite în exercitarea actului medical de către personal, condiții în care pot avea loc și alte tragedii precum cea de la Piatra Neamț.
”Sunt niște momente în care fiecare ar trebui să înțelegem că sănătatea și educația nu au culoare politică. În condițiile în care, politic, o administrație locală numește un manager de spital, nu numai că și-l asumă politic, dar și-l asumă și ca susținere în activitatea medicală desfășurată. În condițiile în care acel manager pus politic, poate cu o slabă activitate managerială, își asigură o echipă, la fel, pusă politic, atunci putem privi neîncrezători spre viitorul acelei unități medicale. Dar ce este cel mai rău, putem privi cu tristețe spre activitatea acelui corp medical din spital care va avea un act medical la anumite limite și putem asista la tragedii cum s-a întâmplat la Piatra Neamț”, a mai spus Nelu Tătaru.
Ministrul a mai susținut că acum este momentul ca sistemul de sănătate să fie schimbat pentru că ”dacă nu vom face acum, cred că vor mai trece zeci de ani ca să putem schimba ceva”.
”Acest an pandemic cred că, dincolo de ce ştiam de sistemul medical românesc, l-a şi dezgolit şi l-am văzut în toată splendoarea lui. Cred că este momentul, la 30 de ani de la Revoluţie, să facem o reformă sanitară adevărată. Cred că este un moment în care toţi suntem de acord că trebuie schimbat ceva. Acum este declicul. Dacă nu vom face acum, cred că vor mai trece zeci de ani ca să putem schimba ceva”, a mai declarat Tătaru.
Opt manageri au trecut pe la conducerea Spitalului Județean Neamț în ultimul an
Tragedia de laSpitalul Județean Neamț, unde sâmbătă seară au murit zece persoane într-un incendiu la Secția ATI Covid, scoate la iveală nereguli cu care se confruntă de ani buni Piatra Neamț. Instituția, care se află în subordinea Consiliului Județean Neamț condus de baronul PSDIonel Arsene,a schimbat în ultimul an opt manageri.
Managerii care au controlat spitalul în ultimul an au fost pe rând: până în 18 decembrie 2019 – Codruț Munteanu, din 19 decembrie 2019 – 17 martie 2020 – Alexandru Juncu, 17 martie – 3 aprilie – Toader Mocanu, 3 aprilie – 9 aprilie – Florin Ionuț Apostoae, 9 aprilie – 17 mai – Daniela Marcoci,17 mai – 20 mai – Marius Ghineț, fiind și cel mai scurt mandat de doar trei zile, 21 mai – 8 octombrie – Silviu Verzea. Din 28 octombrie – Lucian Micu.
Iar luni, la două zile de la incendiul de la ATI, Lucian Micu a anunțat că va demisiona de la conducerea unității medicale.
„Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic. A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!”, a scris Lucian Micu pe pagina sa de Facebook.