Nelu Tătaru, despre noul an școlar: Distanțare, dezinfecție, portul măștii / Nu va mai exista declarația pe propria răspundere pentru părinți / Fiecare va avea responsabilitatea triajului observațional (VIDEO)

Publicat: 01 09. 2020, 11:24
Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că distanțarea socială, purtarea măștii și dezinfecția rămân regulile de aur și în școli. Acesta a precizat că vom putea face față unei eventuale creșteri a cazurilor zilnice de coronavirus, atât timp cât regulile sunt respectate. Tătaru a susținut că majoritatea unităților de învățământ vor putea începe orele în scenariul I, adică elevii vor veni la școală. A precizat că va fi nevoie de circuite separate în școli, pentru a se evita aglomerațiile, precum și de orare special alcătuite, pentru a fi evitate aglomerările în pauze. Masca va fi obligatorie, mai puțin pentru copiii de la grădiniță, cei cu vârste până în 5 ani. Tot în școli vor trebui instalate separatoare și e absolut esențială respectarea distanțării sociale. Părinții nu vor mai trebui să completeze declarația pe propria răspundere, dar vor fi responsabili de triajul observațional. Încaz că semnalează simptome, copilul va ajunge și la triajul epidemiologic, făcut de personal specializat, într-o zonă delimitată și izolată. Nicio decizie în ceea ce-l privește pe elev nu va fi luată fără acordul părintelui.

Nelu Tătaru, despre condițiile în care se va desfășura noul an școlar, în contextul epidemiei de coronavirus

„Am mers pe drumul spre o activitate cvasinormală. Am zis că ne permitem relaxări, dar cu norme ce trebuiau respectate. În iulie și august am avut o creștere de cazuri, așa că n-au mai fost măsuri de relaxare. De la 1 septembrie avem redeschiderea restaurantelor, cinematografelor și teatrelor. Dar cea mai importantă e reînceperea anului școlar.

Sunt aceleași precauții de până acum: distanțare, dezinfecție, portul măștii. Adaptarea acestora la fiecare unitate a impus un efort maxim în ultimele luni.

Am plecat de la premisa că procesul de învățământ, sistat aproape șase luni, trebuie să înceapă. Dacă aplicăm regulile, riscul de cazuri noi le vom putea acoperi tocmai prin respectare.

Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare din acestea va primi evaluarea în funcție de care se va face deschiderea anului școlar, pentru fiecare școală. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta Comitetelor județene pentru situații de urgență, DSP-urilor și Inspectoratelor școlare scenariul la care s-au hotărât. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea Comitetelor județene pentru situații de urgență.
Vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă în mod particular, iar cele trei scenarii să fie adaptate.

Distanțarea sau folosirea de separatoare e o condiție pentru desfășurarea primului scenariu. Condițiile în care există circuite în școli de la intrarea în curte. Diferențierea orarelor pentru a gestiona pauzele și ieșirea în curtea interioară.

Sunt luate măsuri similare în Europa.

Nu va mai fi acea declarație pe proprie răspundere, urmând ca fiecare din noi să aibă responsabilitatea acelui triaj observațional, din informarea părintelui sau observarea elevului, precum și adaptarea sau nu, după un triaj observațional, către un triaj epidemiologic de către un personal specializat, într-un spațiu de izolare. Fiecare copil într-o astfel de situație va fi însoțit și nicio decizie nu va fi luată fără acordul părintelui.

Copiii până la 5 ani nu vor purta mască.

Majoritatea școlilor pot desfășura cursurile în scenariul I”, a declarat Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Medicii se așteaptă la un număr tot mai mare de pacienți COVID-19

Cu întoarcerea oamenilor din concedii, redeschiderea resaurantelor de la 1 septembrie și începerea școlii de la 14 septembrie, medicii se așteaptă ca numărul cazurilor zilnice de coronavirussă crească.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara,a declaratcă se așteaptă la peste 2.000 de infectări pe zi.

Medicul a mai spus că sistemul sanitar e „pus sub presiune în toată țara”, paturile din secțiile de Terapie Intensivă „se umplu vertiginos”, iar numărul deceselor nu dă semne să scadă.

Acesta a precizat că pericolul cel mai mare, odată cu începerea noului an școlar, este că elevii care se vor infecta vor transmite virusul bunicilor, persoane foarte vulnerabile: „Ne este frică să nu avem o transmitere în rândul vârstnicilor foarte crescută, lucru care va fi devastator pentru toate familiile, să zic așa. Am temerea în primul rând că chiar dacă copilul se va infecta, va transmite la bunici și după aceea am temerea că mă voi infecta chiar eu”.

Bilanțul epidemieide coronavirus în România a ajuns la 87.540 infectări și 3.621 decese. În ultima zi au fost depistați pozitiv încă 755 de oameni, din 6.943 de teste, iar 43 de pacienți COVID-19 au decedat. Peste 500 de pacienți sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.