Nelu Tătaru: Avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate dedicate COVID / Boala ne-a învățat că este imprevizibilă / Cei care nu respectă regulile să se gândească la personalul din spitale, care se bate cu această pandemie (VIDEO)

Nelu Tătaru: Avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate dedicate COVID / Boala ne-a învățat că este imprevizibilă / Cei care nu respectă regulile să se gândească la personalul din spitale, care se bate cu această pandemie (VIDEO)
Foto: gov.ro

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că deși în acest moment la nivel național suntem într-o „ușoară creștere”ca număr de cazuri noi de COVID-19, ea este una „progresivă, nu exponențială”. În plus, spune el, evaluarea autorităților implica „o creștere relativă” a numărului de îmbolnăviri nou depistate, având în vedere că a fost „o lună destul de încărcată” și „o serie de reguli nu au fost respectate”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, despre evoluția epidemiei deCOVID-19, în direct pe B1 TV

„După cum știți, suntem într-o ușoară creștere ca număr de cazuri. O creștere progresivă, nu exponențială. Suntem în jurul a 2.000 de cazuri de două zile, după ce am avut un platou de cinci, șase săptămâni. Am avut și o lună destul de încărcată, o lună care a început cu revenirea din concedii, care a început cu redeschiderea restaurantelor, care a început cu redeschiderea teatrelor și cinematografelor, o lună de campanie electorală, aglomerarea transportului în comun, începutul școlii și alegerile locale. Evaluarea pe care am făcut-o implica și o creștere relativă a numărului de cazuri noi, pe care le putem gestiona, dar și într-un context în care o serie de reguli nu au fost respectate. Fiecare din aceste reglementări implicau să se desfășoare o activitate în anumite condiții. Nerespectarea acestor condiții duce și la o creștere a numărului de cazuri noi. (…) Menționez că avem acel număr de 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate, care sunt dedicate COVID”, a declarat Nelu Tătaru, joi, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician”.

Întrebat de Silviu Mănăstire dacă sistemul sanitar românesc ar putea face față unui număr mai mare de bolnavi în stare gravă, ministrul Sănătății a explicat: „După cum știm, cred că teama vine din lunile martie-aprilie, când vedeam Spania și Italia cu acei pacienți care n-aveau loc în terapie intensivă – și care aveau loc în terapie intensivă nu aveau toți loc la acele aparate de ventilație mecanică, și atunci medicul era forțat să aleagă cine intră pe ventilație mecanică invazivă, și cine nu. În acest moment, noi din 2.500 de paturi care sunt pe spitalele suport COVID 1.050 sunt cele care au dotare completă. Noi trebuie să știm că din aceste 550 de cazuri (n.r. – din Terapie Intensivă) doar 176 de cazuri sunt prin ventilație mecanică invazivă. Celelalte sunt în grade diferite de insuficiență respiratorie și cu suport respirator neinvaziv, plecând de la mască, plecând de la o sursă simplă de oxigen”.

„Această boală, cum ne-a învățat în toate aceste șapte luni, poate avea o evoluție imprevizibilă, de aceea noi am recomandat și am organizat oarecum terapiile intensive pe terapie intensivă și terapie intermediară, acea terapie care preia cazurile care ies de pe ventilație mecanică, le stabiliează și le trec pe secție sau, dacă există o cădere, revin pe ventilație mecanică. În același timp, trebuie să ne gândim și la personal. Aceste aparate, aceste saloane există și cu personal. Acest personal avea șapte luni de zile de când lucrează, de când se bate cu această pandemie și ar trebui să ne gândim, măcar cei care nu respectăm niște reguli, că acolo niște oameni își pun și viața, și își pun și tot efortul lor”, a adăugat ministrul Nelu Tătaru.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)