Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că în acest moment autoritățile nu iau în calcul carantinarea vreunui județ. Această măsură va fi luată în considerare într-o localitate sau într-un cartier dacă se constată o transmitere accentuată a coronavirusului. Pentru moment, însă, nu e cazul, a insistat el. Ministrul liberal a mai remarcat faptul că există o scădere a cazurilor noi de COVID-19, față de zilele precedente. Nelu Tătaru este vizat în Parlament de o moțiune simplă depusă de PSD, ce va fi supusă votului miercuri.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că, dacă autoritățile vor constata o transmitere comunitară accentuată a coronavirusului într-o localitate sau într-un cartier, vor lua în calcul posibilitatea carantinării, dar, la momentul actual, nu este cazul să fie luată o astfel de măsură.
Întrebat, marți, dacă se impune carantinarea unor județe, dat fiind că săptămâna trecută România a înregistrat cinci zile la rând peste 300 de cazuri de COVID-19, Tătaru a explicat: „Acum nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor. Fiecare Direcţie de Sănătate Publică evaluează, prin anchete epidemiologice, atât cazul care este confirmat, cât şi contacţii direcţi ai acestuia. Focarele sunt identificate, acolo unde ele există, sunt izolate, iar cei depistați pozitiv sunt internați. În condiţiile în care va exista într-adevăr o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări. Nu este cazul în acest moment”.
Precizările vin după ce în spațiul public s-au vehiculat informații potrivit cărora Brașovul ar putea fi pus în carantină din cauza răspândirii agresive a COVID-19. În acest județ au fost confirmate până acum 1.245 de infectări.
„Avem o scădere a numărului de cazuri față de zilele precedente, în acest moment controlăm” epidemia, a mai declarat Tătaru.
Social-democrații au depus în Parlament o moțiune simplă împotriva lui Nelu Tătaru, care a fost dezbătută marți în Camera Deputaților.
În cadrul dezbaterii, Tătaru a spus că adversarii politici ar fi trebuit să-i ceară demisia în martie – aprilie, „când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin această ţară”.
Moțiunea simplă împotriva lui Tătaru poartă numele ”Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre” și a fost semnată de 93 deputați. Ea urmează să fie supusă votului miercuri.
De asemenea, ministrul liberal a mai afirmat că încearcă să facă schimbări în sistemul medical, dar aceste eforturi „s-au lovit de bariere”: „În ultima luna se dă o luptă acerbă pentru schimbarea unei structuri perdante și nefuncționale. Să știți că nu este ușor, au început denigrările, articolele în ziare, au început de toate. Dar eu sunt ambitios”.
Prin urmare, el a cerut parlamentarilor să colaboreze pentru a putea schimba sistemul sanitar românesc: „Cer colaborare pentru ceea ce înseamnă schimbările din sistemul sanitar dacă tot ni le asumăm toţi şi dacă vrem să facem ceva. Într-un moment critic, să facem un front comun!”.