Negocierile au EȘUAT: Ministrul Energiei, conducerea Complexului Energetic Oltenia și sindicaliștii nu au reușit să ajungă la acord

Publicat: 17 01. 2019, 15:26

UPDATE:Ministerul Energiei informează că minerii au reluat activitatea în șapte cariere din zece. La Pinoasa, Peșteana și Roșiuța încă se poartă discuții între liderii sindicali și mineri pe marginea noilor oferte de măriri salariale făcute de conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Ministrul Energiei, Anton Anton, și conducerea Complexului Energetic Oltenia nu au reușit să ajungă la un acord în cursul negocierilor de joi.

După aproape o săptămână de la inceputul grevei minerilor de la Complexil Energetic Oltenia, ministrul a mers joi la Târgu Jiu pentru a discuta cu reprezentanții CE Oltenia, însă negocierile au eșuat.

Ultimă ofertă făcută de către Ministerul Energiei pentru mineri a fost creșterea salarială cu 1.000 de lei brut, plus vouchere de vacanță și oprimă de Paști care să fie impozitată doar cu 10%. De asemenea, autoritățile au susținut că vor fi retrasetoate acțiunile din instanță deschise împotriva minerilor protestatari.

Această lista cu noua ofertă urmează săajungăîn toate punctele de lucru unde vor fi discutate cu protestatarii.

În urma presiunilor șefului unității miniere, Ion Mogoș, peste 100 de salariați de la Mina Roșia, de la schimbul al doilea, au coborât în carieră. Acesta le-a prezentat oamenilor, în sala de apel, protocolul semnat de Anton Anton, și reprezentanții CEO și administrația, chiar dacă nu arată data din care se vor acorda măririle. Mogoș le-a spus că dacă nu vor respecta protocolul de azi vor fi trecuți nemotivați la locul de muncă. Minerii de la Roșia au spus că dacă sunt mințiți revin în grevă, întorcându-se în sala de apel, conform gorjeanul.ro.

În schimb, reacțiile minerilor de la Lupoaia, Pinoasa, Tismana 1 și 2 și Lupoaia au fost de continuare a grevei. La Lupoaia, minerii au huiduit când au auzit ce le este oferit.

Grupul energetic 6 al Termocentralei Rovinari a fost închis dupa ce stocurile de cărbune au fost epuizate. Și celelalte două grupuri sunt în pericol să își întrerupă activitatea. Astfel, dacă minerii care se afla de o săptămână în grevă nu își reiau activitatea, Complexul Energetic Oltenia ar putea să își opreascăactivitatea.

În ciuda promisiunilor și a majorarilor de până la 24% promise de administrație, minerii refuză în continuare să își reia activitatea.

La termocentralele din Dolj și la cea din Turceni, cărbunele mai este suficient pentru doar câteva zile. Chiar daca greva generală a fost declarată ilegală de Tribunalul Gorj, minerii au refuzat să mai muncească. Oamenii se plâng de condițiile de muncă, pe care le compară cu cele din lagărele de concentrare.

Complexul energetic Oltenia are 13.300 de angajați și a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW .