Negociatorul șef al României în semnarea acordului cu SUA, Bogdan Aurescu: Va fi o sursă de câștig pentru ambele state

Negociatorul șef al României în semnarea acordului cu SUA, Bogdan Aurescu: Va fi o sursă de câștig pentru ambele state
Foto: B1 TV

Semnarea acordului dintre Statele Unite ale Americii şi România privind scutul antiracheta va fi o sursă de câştig pentru ambele state. În plus, negocierile au fost foarte dificile, pentru că  s-a dorit ca acordul să reflecte foarte bine interesele ţării noastre. Declaraţiile au fost făcute de negociatorul şef al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru site-ul ziare.com.  Acum mai rămâne ca Parlamentul României să ratifice acordul pentru ca să se poată începe construcția la baza militară de la Deveselu.

„Ca şef al delegaţiei României, care a negociat acest acord, vă pot asigura că fiecare aspect a fost tratat cu maximă atenţie şi că au fost depuse eforturi susţinute pentru ca fiecare articol şi paragraf al acestui document să reflecte, în cea mai mare măsura, interesul părţii române”
, a declarat Bogdan Aurescu, negociatorul şef al României în dosarul scutului antirachetă.

Mai mult, acesta a explicat că în urma acordului, interesul țării noastre este bine protejat din punct de vedere juridic, politic și militar. În plus, Aurescu a explicat că România va avea numai de câștigat de pe urma acestui acord, la fel și Statele Unite ale Americii.

„Avantajul nostru principal este că securitatea naţională a ţării noastre este întărită. Vom avea pe teritoriul nostru un sistem de apărare de ultimă tehnologie(…). În plus, amplasarea acestui sistem pe teritoriul României (…) sporeşte securitatea zonelor învecinate României şi vecinilor României, (..) şi reprezintă o contribuţie la securitatea SUA şi a celorlalţi aliaţi NATO.(…) În ceea ce priveşte partea americană şi câştigurile ei, considerăm că SUA au în România un partener strategic de încredere şi pe care se pot baza”, a mai spus Aurescu.

Tot la capitolul castig poate fi trecut și faptul că partea americană va suporta integral cheltuielile legate de construcția bazei de la Deveselu, peste 400 milioane de dolari. În ceea ce privește pașii următori, se așteaptă ca acordul să fie aprobat și de Guvernul României pentru ca ulterior să fie ratificat de Parlament. Construcția bazei militare de la Desevelu ar trebui să înceapă, cel mai târziu, în 2013, pentru ca în 2015 scutul antirachetă să fie pe deplin funcțional și operațional. 

Bogdan Aurescu: Securitatea naţională a ţării noastre este întărită

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)