Negociatorul șef al României în semnarea acordului cu SUA, Bogdan Aurescu: Va fi o sursă de câștig pentru ambele state

Negociatorul șef al României în semnarea acordului cu SUA, Bogdan Aurescu: Va fi o sursă de câștig pentru ambele state
Foto: B1 TV

Semnarea acordului dintre Statele Unite ale Americii şi România privind scutul antiracheta va fi o sursă de câştig pentru ambele state. În plus, negocierile au fost foarte dificile, pentru că  s-a dorit ca acordul să reflecte foarte bine interesele ţării noastre. Declaraţiile au fost făcute de negociatorul şef al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru site-ul ziare.com.  Acum mai rămâne ca Parlamentul României să ratifice acordul pentru ca să se poată începe construcția la baza militară de la Deveselu.

„Ca şef al delegaţiei României, care a negociat acest acord, vă pot asigura că fiecare aspect a fost tratat cu maximă atenţie şi că au fost depuse eforturi susţinute pentru ca fiecare articol şi paragraf al acestui document să reflecte, în cea mai mare măsura, interesul părţii române”
, a declarat Bogdan Aurescu, negociatorul şef al României în dosarul scutului antirachetă.

Mai mult, acesta a explicat că în urma acordului, interesul țării noastre este bine protejat din punct de vedere juridic, politic și militar. În plus, Aurescu a explicat că România va avea numai de câștigat de pe urma acestui acord, la fel și Statele Unite ale Americii.

„Avantajul nostru principal este că securitatea naţională a ţării noastre este întărită. Vom avea pe teritoriul nostru un sistem de apărare de ultimă tehnologie(…). În plus, amplasarea acestui sistem pe teritoriul României (…) sporeşte securitatea zonelor învecinate României şi vecinilor României, (..) şi reprezintă o contribuţie la securitatea SUA şi a celorlalţi aliaţi NATO.(…) În ceea ce priveşte partea americană şi câştigurile ei, considerăm că SUA au în România un partener strategic de încredere şi pe care se pot baza”, a mai spus Aurescu.

Tot la capitolul castig poate fi trecut și faptul că partea americană va suporta integral cheltuielile legate de construcția bazei de la Deveselu, peste 400 milioane de dolari. În ceea ce privește pașii următori, se așteaptă ca acordul să fie aprobat și de Guvernul României pentru ca ulterior să fie ratificat de Parlament. Construcția bazei militare de la Desevelu ar trebui să înceapă, cel mai târziu, în 2013, pentru ca în 2015 scutul antirachetă să fie pe deplin funcțional și operațional. 

Bogdan Aurescu: Securitatea naţională a ţării noastre este întărită

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`