Sălile mai mult goale de la Concursul Internațional George Enescu ce are loc în această perioadă la București, l-au făcut pe reputatul violonist și profesor de vioară la Academia Regală din Londra Remus Azoiței să transmită un mesaj dur tinerilor.
Adresându-se în special celor care studiază muzica și aspiră să ajungă pe scenele festivalurilor internaționale, Azoiței s-a declarat dezamăgit, afirmând că "ne guverneazălenea și dezinteresul, suficiențasupremăa noastrătipic romanească, și de aceea ca nație am ajuns ce am ajuns și la muzicăși la fotbal și la jocurile olimpice. Și o săajungem și mai rău", scrie miscareaderezistenta.ro.
Mesajul integral transmis pe violonistul Remus Azoiței pentru tineri
”În aceastăsalăgoalăse ține marele concurs Enescu, secțiunea Vioară. Sunt extrem de dezolat căo asemenea competiție de calibru mondial are parte de o salăfărăspectatori, este o RUȘINE. Unde sunt tinerii noștri muzicieni, viitorii interpreți de mâine? De ce nu sunt în sală, săînvețe săajungăîn vârf? De ce atâta dezinteres?
De fiecare datăcând ajung la București sunt asaltat de telefoane, de tineri care vor ca eu săîi ascult, săîi îndrum și săle aratcalea spre a deveni violoniști adevărați, competitivi. Iar eu, deși într-o lipsăcronicăde timp, de fiecare datărăspund cererilor cu drag și cu suflet, pentru căștiu cum este când ai nevoie de o încurajare de la un artist mai matur. Toți vor săajungăla Londra, la Berlin, sa cucereascăscenele lumii.
Unde sunt acești tineri când li se pune pe tavăun concurs incredibil precum Enescu? Unde sunt viitorii aspiranți? Unde este junimea noastrămuzicală, cei care vor fi concurenții de mâine? Ei acum nu pot spune cătrebuie săcheltuie bani săse ducăpeste hotare săînvețe, acum li se dătotul la nas! Servit! Însăei preferăsăstea acasăsăse uite la ProTV sau săciteascăSportul… Rușine! Intrarea este liberăși nivelul acestui concurs este atât de ridicat, cum nu se poate descrie – este absolut incredibil cât talent se poate desfășura pe scena acestei competiții, în doar câteva zile. Unde sunteți, viitori muzicieni români, cei care măsunăcu ardoare de fiecare dată??
Juniorilor, sănu mai aud cămai doriți lecții de la mine, m-ați dezamăgit complet. Și nu numai voi, ci și profesorii voștri de la Liceu, de la Conservator – ei au șansa săînvețe ca săvăpregăteascămai bine. Unde sunteți cu toții?
În schimb îmi crește inima de bucurie când îl văd pe tânărul Ioan Octav Parlea care a asistat la întregul concurs pânăacum – iatăun tânăr care știe ce vrea și va ajunge departe! La fel și distinsa sa profesoară, doamna Magdalena Ursu, sau minunata Corina Bura. Acești oameni au respectul meu cel mai adânc.
Oameni buni, ne guverneazălenea și dezinteresul, suficiențasupremăa noastrătipic romanească, și de aceea ca nație am ajuns ce am ajuns și la muzicăși la fotbal și la jocurile olimpice. Și o săajungem și mai rău. Treziți-vă, tinerilor! Sunteți elevi al unui Liceu care poartănumele ilustrului nostru George Enescu, ce faceți voi pentru el? Cum văpermiteți săpretindeți căaspirațila nivelul cel mai înalt când de fapt sunteți sufocați de propria suficiență?…
Măcar din respect pentru concurenți care au venit din colțurile lumii săconcureze… Nu vămirăcăaceastăpostare este doar în limba română? Este, pentru cămie mi-e rușine de ce se întâmplăfațăde străinii care ne viziteazățara cu arta lor superbă.
Vom avea de aici încolo niște etape absolut senzaționale. Stingeți televizorul și veniți la Conservator, la Ateneu, admirați valoarea, invățați, fiți umili și avizi de muzică, de interpretare! Nu doar pretindeți căsunteți muzicieni în devenire, încercați săvăasumați acest rol în mod adevărat!
Văaștept.”