Nava militară americană USS Fort McHenry, care a vizitat Portul Constanţa în perioada 7-10 ianuarie 2019, nu a solicitat intervenţii medicale de urgenţă, deși la bordul vasului de desant marin fusese descoperit, pe 22 decembrie 2018, primul caz de parotidită virală, boală care a afectat cel puţin 25 dintre cei 703 de oameni, marinari şi puşcaşi marini, aflaţi pe navă.
Vasului i s-a interzis intrarea în porturi, până la dispariţia bolii, însă, cu toate acestea, a staționat mai multe zile în Portul Constanţa.
„În perioada 7-10 ianuarie 2019, în care nava militară americană la care faceţi referire a făcut escală în portul Constanţa, nu au fost solicitate, de la bord, intervenţii medicale de urgenţă. De asemenea, nu a fost solicitat Serviciului Epidemiologic din cadrul Spitalului Militar Constanţa niciun control şi nicio intervenţie de specialitate”, a declarat MApN,pentruMediafax.
Potrivit Ministerului Apărării, în conformitate cu protocoalele pe linie medicală, pentru situaţiile în care navele militare străine intră în portul Constanţa şi pentru activităţi comune cu militarii din Forţele Navale Române, medicul şef al SMFN, prin structurile din subordine, asigură, în Portul Constanţa, un serviciu medical non-stop pentru urgenţe medicale. Cazurile care necesită spitalizare sunt trimise la Spitalul Militar Constanţa.
Însă, în niciunul dintre cazurile apărute pe nava USS Fort McHenry viaţa pacienţilor nu a fost pusă în pericol, a menționat Flota a 5-a americană, din care face parte vasul.
„Toate zonele navei au fost curăţate şi dezinfectate pentru a se opri răspândirea virusului”, a mai precizat Flota a 5-a americană.
Parotidita virală provoacă o febră moderată şi se manifestă printr-o umflătură dureroasă a celor două parotide.