Cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, la Constanţa. Zeci de nave și peste 2.000 de militari participă la proceduri

Publicat: 06 04. 2019, 12:07
Foto: nato.int

Nave militare ale aliaţilor din NATO ajung sâmbătă în portul Constanţa, pentru “Sea Shield”, cel mai mare exercițiu al alianței nord-atlantice din Marea Neagră.
20 de nave militare din şase ţări, precum şi aproximativ 2.200 de militarivor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene.

Navele militare străine intră în portul Constanţa pe 6 aprilie. Toate navele participante vor ieşi pe mare două zile mai târziu.

“Forţele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, cel mai mare exerciţiu multinaţional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. La exerciţiul din acest an participă 14 nave militare româneşti şi şase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari”, a informat un comunicat al Statului Major al Forţelor Navale Române.

Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar Forţele Terestre Române participă cu un detaşament din compunerea Brigăzii 9 “Mărăşeşti” pentru protecţia căilor de comunicaţii terestre şi a portului Constanţa.

“Forţele Navale Române, în calitate de gazdă, implică o structură impresionantă de forţe în desfăşurarea Exerciţiului. Sub conducerea şi coordonarea Comandamentului Flotei vor fi două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere maritime, un detaşament de scafandri EOD (specializaţi în lupta împotriva ameninţărilor subacvatice), două detaşamente mobile de lansare rachete şi alte nave de sprijin, precum şi structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică şi Observare, Direcţia Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, care vor asigura suportul specific, de la ţărm”, se mai arată în comunicat.