Efortul agenţiei NASA de a lansa cel mai nou satelit s-a dovedit a fi un eşec, arată BBC.
Satelitul Glory a fost lansat din California, Statele Unite ale Americii pentru a strânge noi date referitoare la factorii care influenţează climatul.
După aproximativ şase minute, în timpul zborului oficialii NASA au observat câteva probleme. Partea de sus a rachetei, care acoperă vârful satelitului nu s-a detaşat cum trebuia.
Potrivit sursei precizate, acest incident ar fi făcut ca racheta să fie prea grea ca să treacă din orbită cu 700 de km. Probabil ar fi căzut în Oceanul Antarctic, însă deocamdată acest lucru nu poate fi confirmat.
Pierderea satelitului Glory este un mare şoc pentru Corporaţia Ştiinţifică. Se pare că racheta Glory purta două instrumente. Unul din ele măsura energia totală a Soarelui, iar celălalt observa particule din atmosferă care ar putea bloca energia Soarelui şi să o împrăştie înapoi în spaţiu.
Oficialii NASA au spus că prin datele captate de satelitul Glory am fi putut să prezicem mai bine schimbările atmosferice viitoare.
Eşecul acesta este exact ca cel din 2009, când capacul Observatorului din carbon NASA (Taurus XL) nu s-a separat corespunzător.
Racheta Taurus XL este în reconstrucţii şi va fi gata de o nouă lansare în 2013.