Telescopul Spațial James Webb de la NASA a făcut o descoperire neașteptată în atmosfera planetei Jupiter, identificând un flux de mare viteză care se întinde pe o distanță de peste 4.800 de kilometri deasupra ecuatorului, deasupra principalelor coloane de nori, dezvăluind complexe interacțiuni în atmosfera turbulenta a planetei, scrie Știripesurse.ro.
Echipa de cercetare a analizat datele capturate de Near-Infrared Camera (NIRCam) de la Webb în iulie 2022, care au dezvăluit o caracteristică inedită în atmosfera lui Jupiter. Acest flux, care călătorește cu aproximativ 515 km/h, este situat la aproximativ 40 de kilometri deasupra norilor, în stratosfera inferioară a planetei.
Comparând observațiile de la Webb cu cele de la Telescopul Spațial Hubble, cercetătorii au putut măsura schimbările rapide ale vânturilor odată cu altitudinea și modul în care se formează curenții.
„Descoperirea ne-a surprins total. Ceea ce am văzut întotdeauna ca ceață în atmosfera lui Jupiter apar acum drept caracteristici clare pe care le putem urmări împreună cu rotația rapidă a planetei”, a spus Ricardo Hueso, de la Universitatea din Țara Bascilor (Spania), autorul principal al lucrării care descrie descoperirile.
Telescopul Webb a oferit o perspectivă unică asupra fenomenelor atmosferice de pe Jupiter, cu o rezoluție excelentă și capacitatea de a observa în spectrul infraroșu apropiat. Această descoperire arată capacitatea telescopului de a monitoriza fenomene atmosferice complexe și de a dezvălui detalii neașteptate.