NASA anunță că a colectat dovezi potențiale ale vieții pe Marte și le va aduce pe Pământ

NASA anunță că a colectat dovezi potențiale ale vieții pe Marte și le va aduce pe Pământ
Sursa Foto: freepik.com

NASA a anunțat două noi strategii pentru a aduce pe Pământ mostrele colectate de pe Marte, în încercarea de a descifra dacă a existat, sau nu, viață vreodată pe Planeta Roșie.

Roverul Perseverance a colectat mostre de rocă și praf din Craterul Jezero, un fost lac și delta unui râu

Aceste planuri sunt alternative la programul inițial Mars Sample Return, considerat prea complex și costisitor, cu un buget estimat la 11 miliarde de dolari și o întârziere a termenului de finalizare până în 2040 — o amânare inacceptabilă, conform administratorului NASA, Bill Nelson.

Decizia finală între cele două propuneri, care urmăresc reducerea costurilor și simplificarea procesului, va fi luată până în a doua jumătate a anului 2026, scrie CNN.

De la aterizarea sa în februarie 2021, roverul Perseverance a colectat mostre de rocă și praf din Craterul Jezero, un fost lac și delta unui râu. Aceste probe ar putea singurele care să dezvăluie dovezi ale vieții din trecutul îndepărtat al planetei.

Returnarea acestor mostre pe Pământ, considerată esențială pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre viața extraterestră, implică un proces tehnologic complex, care necesită mai multe nave spațiale și colaborare internațională.

Dr. Nicky Fox, administrator asociat pentru Direcția de Misiuni Științifice a NASA, a explicat care sunt cele două opțiuni luate în considerare.
Prima dintre acestea ar fi Tehnologia Sky Crane, utilizată pentru aterizarea roverelor Perseverance și Curiosity.

A doua opțiune se bazează pe capabilități comerciale noi, bazate pe landere grele proiectate de companii precum SpaceX sau Blue Origin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:01 - Vlad Gheorghe: Iohannis este în afara mandatului și politic, și juridic. El e pe „împuternicire” / Conform legii, alegerile nu puteau să aibă loc mai târziu de trei luni de la 21 decembrie 2024 (VIDEO)
18:54 - Postările politice, reintroduse pe Instagram și Threads. De când se va implementa această regulă
18:49 - Motivul pentru care prețul locuințelor în România a explodat. Greii din industria de beton, amendați drastic de Consiliul Concurenței. Ce s-a descoperit
18:35 - 220.000 de găini sacrificate și aproape 6 milioane de ouă distruse, după depistarea unui focar de salmonella în Vaslui
18:21 - Dani Mocanu, condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare, într-un dosar ce implică infracțiuni grave. Manelistul trebuie să achite și o amendă penală de 150.000 de lei
18:15 - Nicușor Dan: Pe bună dreptate oamenii sunt îngrijorați că s-au anulat niște alegeri, nu există explicații și nu există garanții că ce s-a întâmplat în 24 noiembrie se poate repeta
18:12 - Ursula von der Leyen, „grav” bolnavă. Afecțiunea care o împiedică să-și îndeplinească sarcinile
18:03 - Fostul ministru de finanțe din Germania, atacat cu spumă pe scenă. Cum s-a întâmplat totul (VIDEO)
17:50 - Sebastian Burduja, despre schema de compensare-plafonare a facturilor la energie: „Până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”
17:35 - Atenție! A apărut un nou tip de înșelătorie în România. „Sunt peste tot și arată elegant. Ei arată lista și cer toate aceste informații”