NASA a lansat cu succes, vineri, sonda spaţială Juno, de la staţia forţelor aeriene Cape Canaveral din Florida, naveta având drept țintă planeta Jupiter, potrivit Daily Mail.
Propulsată de o rachetă Atlas-V, sonda lansată vineri va călători prin spațiu timp de 5 ani până când va ajunge la destinație, conform informaţiilor prezentate de NASA.
Charles Bolden, administratorul NASA, a declarat: „Astăzi (n.r. vineri), odată cu lansarea sondei Juno, NASA a început explorarea unei noi frontiere. Viitorul explorării spaţiale include cele mai noi descoperiri ştiinţifice, care ne vor ajuta să înţelegem mai bine sistemul solar şi numărul din ce în ce mai mare de posibile destinaţii pe care acesta continuă să ni le ofere.”
Misiunea sondei Juno presupune o analiză detaliată a planetei Jupiter, cea mai mare din sistemului nostru solar, având ca scop stabilirea originii şi evoluţiei planetei-gigant.
Proiectul este rezultatul unei investiţii totale de 1,1 miliarde de dolari, şi, dincolo de misiunea sa ştiinţifică, are ca scop refacerea imaginii publice a NASA, după ce Agenţia Spaţială americană îşi retrăsese întreaga flotă de navete.
De mai bine de cinci ani, NASA nu a mai realizat nicio misiune spaţială importantă.
„Lansarea spectaculoasă de astăzi (n.r. vineri) ne-a reamintit că NASA este încă „în cărţi” în ceea ce priveşte explorarea spaţială”, a adăugat Bolden.
În misiunea sa, Juno va strânge o cantitate substanţială de date despre Jupiter, ce vor ajuta la elucidarea misterului din jurul formării planetei.
Jupiter, supranumit şi Regele Planetelor, este o uriaşă structură gazoasă, volumul său depăşindu-l de 1,200 de ori pe cel al Terrei. Informaţiile colectate de Juno vor răspunde la întrebarea dacă Jupiter are un miez solid dincolo de învelişul gazos format din heliu şi hidrogen.
„Jupiter este cheia sistemului nostru solar”, a declarat Scott Bolton, şeful departamentului de cercetare de la Institutul de Cercetare San Antonio.
„În mod incontestabil cea mai veche planetă, (n.r. Jupiter) conţine mai multă materie decât toate celelalte planete, comete şi asteroizi laolaltă, iar înăuntrul ei nu stă doar istoria sistemului solar, ci şi a noastră. Juno este emisarul nostru şi va traduce ce are de spus planeta, ” a adăugat Bolton.