NASA a făcut anunțul trist: A murit un astronaut celebru implicat în salvarea echipajului Apollo 13 / „Am pierdut unul dintre eroii țării noastre”

NASA a făcut anunțul trist: A murit un astronaut celebru implicat în salvarea echipajului Apollo 13 /  „Am pierdut unul dintre eroii țării noastre”
Foto: Facebook/ NASA History

Celebrul astronaut de la NASA, Thomas Mattingly, a decedat pe 31 octombrie la vârsta de 87 de ani. Compania la care a lucrat a făcut anunțul trist pe 2 noiembrie. Mattingly a avut un impact semnificativ în cercetările spațiale ulterioare.

Thomas Mattingly a murit la vârsta de 87 de ani

În 1970, Thomas Mattingly a fost selectat pentru misiunea Apollo 13, dar a fost izolat de echipaj cu 3 zile înainte de lansare din cauza rubeolei. Totuși, el a jucat un rol crucial în salvarea echipajului după ce nava spațială a avut o explozie în drum spre Lună. Mattingly a contribuit la conceperea procedurilor de conservare a energiei, permițând astfel revenirea în siguranță a lui James Lovell, Jack Swigert și Fred Haise în atmosferă.

Mulți oameni au auzit povestea fostului angajat al NASA în acea perioadă, și au continuat să o aude ani mai târziu, odată cu lansarea filmului Apollo 13. Personajul său a fost interpretat de actorul Gary Sinise, iar producția a fost lansată în 1995, scrie Cancan.ro.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a redactat un comunicat pentru a împărtăși lumii întreaga poveste a lui Thomas K. (TK) Mattingly, dezvăluind cine a fost și ce realizări notabile a avut în cariera sa.

Comunicatul transmis de administratorul NASA, Bill Nelson

„Am pierdut unul dintre eroii țării noastre pe 31 octombrie. Astronautul NASA TK Mattingly a fost cheia succesului programului nostru Apollo, iar personalitatea sa strălucitoare se va asigura că este amintit de-a lungul istoriei.

Începându-și cariera în Marina SUA, TK și-a primit aripile în 1960 și a zburat cu diverse avioane în mai multe misiuni. Odată ce s-a alăturat școlii de pilot de cercetare aerospațială a forțelor aeriene ca student, NASA l-a ales să facă parte din clasa de astronauți în 1966. Înainte de a zbura în spațiu, a ajutat Programul Apollo lucrând ca echipaj de sprijin pentru astronauți și a preluat conducerea în dezvoltarea costumul spațial și rucsacul Apollo.

Abilitățile sale de neegalat de pilot ne-au ajutat atunci când a preluat rolul de pilot al modulului de comandă pentru Apollo 16 și de comandant al navei spațiale pentru misiunile navetei spațiale STS-4 și STS 51-C. Angajamentul față de inovație și rezistență față de opoziție a făcut din TK o figură excelentă pentru a întruchipa misiunea noastră și admirația națiunii noastre”.

„Va fi amintit pentru că a înfruntat necunoscutul”

„Poate că rolul său cel mai dramatic la NASA a fost după expunerea la rubeolă chiar înainte de lansarea lui Apollo 13. A rămas în urmă și a luat decizii cheie în timp real pentru a aduce acasă cu succes nava spațială rănită și echipajul Apollo 13 – astronauții NASA James Lovell, Jack Swigert și Fred Haise.

Contribuțiile TK au permis progrese în învățarea noastră dincolo de cea a spațiului. El și-a descris experiența pe orbită spunând: „Am avut această teamă foarte palpabilă că, dacă vedeam prea multe, nu mi-aș putea aminti. A fost atât de impresionant. El a văzut vastitatea universului ca pe un forum nesfârșit de posibilități. Ca lider în misiuni de explorare, TK va fi amintit pentru că a înfruntat necunoscutul de dragul viitorului țării noastre”, a încheiat Bill Nelson declarația sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale