Narges Mohammadi, luptătoare pentru drepturile omului din Iran, a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace 2023

Narges Mohammadi, luptătoare pentru drepturile omului din Iran, a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace 2023

Comitetul Norvegian a acordat Premiul Nobel pentru Pace 2023 lui Narges Mohammadi pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și lupta ei pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți.

Narges Mohammadi a fost arestată de 13 ori de regimul islamic din Iran și condamnată la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici

„Premiul pentru Pace din acest an recunoaște, de asemenea, sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au demonstrat împotriva politicilor regimului teocratic al Iranului de discriminare și oprimare care vizează femeile. Motto-ul adoptat de manifestanți – „Femeie – Viață – Libertate” – exprimă în mod adecvat dăruirea și munca lui Narges Mohammadi”, a anunțat Comitetul.

Narges Mohammadi este o activistă pentru drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate din Iran. Ea a fost arestată de 13 ori de regimul islamic din Iran, care a condamnat-o de cinci ori la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici.

Mohammadi este vicepreședintele al „Centrului Apărătorilor Drepturilor Omului”, condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi. „Femeie – Viață – Libertate”, menționat de Comitetul Norvegian, a reflectat protestul femeilor din Iran de după moartea tinerei Mahsa Amini în custodia poliției moralității din Iran, care a arestat-o pentru că nu purta corespunzător hijabul.

Proteste de amploare au avut loc pe teritoriul Iranului după decesul tinere în 16 septembrie 2022, dar ele au fost reprimate brutal de către regimul islamic de la Teheran.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră