Narcis Neaga, fostul șef CNADNR, plasat sub control judiciar pe cauțiune de 300.000 lei
Narcis Neaga, fostul președinte al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 300.000 lei. El este cercetat pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind neregulile la autostrada Sibiu-Orăștie.
„Narcis Neaga va depune o cauțiune în valoare de 300.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția PÎCCJ—DNA sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei de 300.000 lei, în favoarea PÎCCJ — DNA. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile. Inculpatului Neaga i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”, se arată într-un comunicat DNA.
Procurorii susțin că, în 15 mai 2014, Narcis Neaga, în calitate de director general al CNADNR, a procedat la suspendarea abuzivă a unui contract de servicii privind ”Supervizare Autostrada Orăștie — Sibiu” și a plăților aferente acestuia, cu încălcarea dispozițiilor contractuale, a condițiilor FIDIC (Federația Internațională a Inginerilor Consultanți) și a dispozițiilor legale.
Apoi, susțin procurorii DNA, acesta a desemnat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pentru a superviza lucrările de construcție a autostrăzii și pentru a îndeplini obligațiile contractuale în perioada de desfășurare a contractelor de lucrări privind: ”Proiectare și execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3: km 43+855 — km 65+965”, ”Proiectare și execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3: km 65+965 — km 82+070”.
„Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiții nelegale și a refuzat plata facturii emisă de către liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și, pe cale de consecință, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, printr-o Sentință arbitrală, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a admis în parte cererea formulată de liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum și a penalităților de întârziere, calculate de la 15 mai 2014 până la 23 decembrie 2014, data înregistrării cererii arbitrale”, se mai precizează în comunicat.
Procurorii susțin că toate aceste acțiuni au avut au drept consecință directă plata, de la bugetul de stat (și nu din fondul de coeziune), către liderul asocierii căreia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de 3.159.022,65 lei (reprezentând prețul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalităților aferente, precum și plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendării contractului de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov). De asemenea, prin suspendarea și respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executantă a lucrărilor de construcție), care, în acest mod, a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare.
Mai mult, prin suspendarea contractului și înlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu încălcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului și nepreluarea documentelor de la supervizorul inițial, noul supervizor desemnat a fost pus în imposibilitatea urmăririi lucrărilor, susține DNA.