Ceea ce le lipsește muștelor la capitolul intelect, compensează prin agilitate. Motivul pentru care muștele scapă aproape mereu de loviturile oamenilor are mult de-a face cu viteza cu care insectele văd lumea. Această măsurătoare se numește „frecvența de fuziune a imaginilor”.
De fapt, din punctul de vedere al muștelor, te miști literalmente cu încetinitorul, deoarece fiecare specie experimentează timpul în mod diferit. Care este motivul? Diferențele de percepție a imaginilor.
Toate ființele, inclusiv oamenii, văd lumea ca pe un film fără întreruperi. Cu toate acestea, în realitate, creierul preia imagini individuale trimise de ochi la o rată fixă pe secundă în flash-uri distincte și le pune cap la cap.
Rata la care se întâmplă acest lucru se numește „frecvență de fuziune a imaginilor”, care se măsoară prin determinarea vitezei cu care o lumină trebuie să fie aprinsă și stinsă pentru ca unei ființe să i se pară că este vorba de un flux continuu.
Oamenii de știință măsoară acest lucru la insecte prin conectarea unor electrozi de sticlă minusculi la fotoreceptorii ochilor acestora și prin intermitența luminii la viteze din ce în ce mai mari, în timp ce un computer înregistrează grafic semnalele trimise de la fotoreceptori.
Se pare că această rată este diferită pentru fiecare ființă. Regula generală este: cu cât specia este mai mică, cu atât vederea ei este mai rapidă.
Oamenii văd aproximativ 60 de imagini pe secundă, în timp ce muștele văd aproximativ 250 – de patru ori mai multe decât oamenii.
De fapt, majoritatea zburătoarelor, inclusiv vertebratele, au o vedere mai rapidă decât oamenii – probabil pentru că este extrem de important ca acestea să reacționeze rapid și să se ferească de obstacole.