Municipiul Deva, fără apă caldă din cauza sistării activității la Termocentrala Mintia

Publicat: 09 02. 2021, 13:28

Situație dificilă pentru locuitorii municipiului Deva, din cauza inactivității termocentralei Mintia. Pentru că a fost oprită activitatea, marți dimineața la ora 1.00, apa caldă și căldura a fost sistată.

Potrivit liderului sindical Cristian Iștoc, producătorul de energie a oprit instalația din lipsă de cărbune. Asta, pentru că vagoanele de huilă, spune liderul energeticienilor, vin pe jumătate goale din Valea Jiului, informeazăCronicaVJ.

Pe de altăpartea, lipsa cărbunelui nu pare a fi singura problemă la termocentrala Mintia. Potrivit liderului sindical Cristian Iştoc pensionările pe bandă rulantă au condus la lipsa personalului calificat, în paralel cu blocarea angajărilor.

„Pensionările sunt principala cauză şi lipsa de interes a celor din conducere, care nu au făcut solicitări pentru angajări pe locurile vacante. În legea pensiei este acum un fel de indexare, o formulă care este favorabilă celor care au condiţii de pensionare. Pe noi ne-a prins cu personalul la limită, iar aceste pensionări practic ne duc în zona în care ne apropiem de oprire. De exemplu, pentru Grupul 3, cel modernizat, avem patru operatori la un cazan. La primul concediu medical vom opri lucrul. De libere sau concedii medicale nu mai vorbim”, a declarat Cristian Iștoc.

Guvernul şi-a asumat anul trecut plata unui ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru Complexul Energetic Oltenia, a declarat miercuri ministrul Economiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

Planul de restructurare şi decarbonare al Complexului Energetic Oltenia presupune un ajutor de stat de 1,33 miliarde de euro în total. Statul a plătit până acum companiei 252 de milioane de euro, ca CE Oltenia să îşi poată achiziţiona certificatele de emisii de dioxid de carbon aferente producţiei de anul trecut.

„Am pornit procesul de restructurare a CE Oltenia, cu un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei şi în momentul de faţă notificăm la Comisia Europeană Planul de restructurare, după multe discuţii şi eu cred că va fi aprobat. CE Hunedoara este în reorganizare, acolo în urma aplicării Ordonanţei 60/2019 de vor desprinde două companii: una care să aibă cele patru mine şi complexul şi centrala de la Paroşeni, iar Mintia va fi probabil dată autorităţilor locale. După acest lucru, aceste două companii pot deveni viabile şi pot să urmeze investiţii din fondul de modernizare pentru trecerea pe gaz. La Paroşeni se poate face inclusiv o microhidrocentrală, la Mintia se poate trece pe gaz. Avem la dispoziţie Fondul de Modernizare. S-a vorbit mai puţin despre acest lucru. Fondul de Modernizare este un fond din care România se poate alimenta. El are o valoare minimă de circa 6 miliarde de euro şi valoarea lui creşte funcţie de certificatele de CO2”, a mai precizat ministrul.