“Declaraţiile ambasadorului american de la Chişinău reprezintă un duş rece pentru talibanii antieuropeni din ţara noastră”. Afirmaţia îi aparţine Alinei Mungiu Pippidi. Analistul politic susţine că ţara noastră şi-a pierdut spijinul Occidentului din cauza erorilor făcute de politicienii de la Bucureşti.
“Interviul ambasadorului american la Chişinău este un duş glacial pentru talibanii români, care bat câmpii de luni de zile că Franţa şi Germania ne trădează şi bat palma cu Rusia, iar noi vrem să ne apere SUA, că numai SUA e bună. Ca şi faptul că Departamentul de Stat nu s-a delimitat de el. Talibanismul antieuropean trăgea să se mute de pe forumuri marginale în mainstream cu ajutorul unor parlamentari europeni inconştienti. Nu mai există politică externă la niciun partid şi nici la guvern, şi nimeni nu explică nimic, totul se pierde în isterii trecătoare urmate de perioade de inconştienţă”, scrie Alina Mungiu Pippidi într-un articol pentru România Curată.
Analistul susţine că România a ratat momentul prielnic pentru unirea cu Republica Moldova şi că în continuare nu face niciun pas concret in acest sens. Iar situația devine din ce în ce mai tulbure.
“Răul făcut e foarte mare pentru că trebuie înţeles că atâta vreme cât nu avem ambiţia stupidă de a aduce şi Tiraspolul în UE, unirea României cu Moldova nu poate fi împiedicată de nimeni. Dacă suntem aşa de slabi că o vorbă a unui ambasador ne bagă la loc în cutie ne merităm soarta. La fel şi dacă o mai ţinem langa că obiectivul nostru e o Moldovă în Europa sau România cu Transnistria cu tot. Ruşii dau semnale de negociere, OSCE are preşedinţie germană, dar noi nu avem cum câştiga nimic pentru că nu suntem uniţi pe un obiectiv realizabil. Politicienii români merg la Chişinău periodic de pomană. Deja se vede de aici că nici noi, românii de pe ambele maluri, nu am fost clari şi realişti când contextul era mai favorabil. Acum contextul se schimbă în rău”mai scrie aceasta.
Pippidi se declară dezamăgită de premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis.
“Primul, la care speram să existe un remediu în faptul că avem prim ministru un fost comisar european, dar nu a fost aşa, este faptul că noi am rămas, laolaltă cu mai toată Europa de Est, parte din problemă şi nu am devenit parte din soluţie de când a început problema cu refugiaţii. Acesta va fi principalul subiect la întâlnirea Iohannis-Merkel, cum a fost şi la cea cu Cioloş din primăvară, şi lucrurile sunt tot în şanţ”, conchide Pippidi.