Muncești în UK? Tot ce trebuie să știi despre protejarea drepturilor muncitorilor români din Marea Britanie

Muncești în UK? Tot ce trebuie să știi despre protejarea drepturilor muncitorilor români din Marea Britanie

În ultimii ani, Marea Britanie a fost destinația preferată pentru numeroși români care își caută oportunități de lucru în străinătate. Cu toate acestea, ca și în orice alt loc, există riscul accidentelor de muncă. Atunci când astfel de neplăceri se întâmplă, este vital să știi că drepturile tale pot fi protejate, iar un avocat accident de muncă în UK poate fi aliatul tău ideal în această luptă.

Accidentele de muncă pot varia de la leziuni minore până la cele severe, care pot avea un impact profund asupra vieții profesionale și personale. În astfel de situații, legislația britanică prevede protecții și compensații pentru lucrători. Totuși, procesul de obținere a acestor compensații poate fi complex și descurajant, mai ales dacă nu ești familiarizat cu sistemul juridic britanic.Iată ce trebuie să știi în cazul în care ai suferit un accident de muncă în Marea Britanie.

Raportează accidentul imediat:

În momentul în care suferi un accident la locul de muncă, este esențial să informezi imediat supervizorul sau managerul tău. Majoritatea companiilor din Marea Britanie au un registru oficial de accidente, unde incidentul ar trebui înregistrat. Incidentele serioase, periculoase sau cele care cauzează boli profesionale trebuie raportate în cadrul RIDDOR (Reporting of Injuries, Diseases and Dangerous Occurrences Regulations).Ai grijă ca toate actele să fie în regulă. Nu te lăsa prins în plasa de a cădea la o înțelegere cu angajatorul. În cele mai multe cazuri compensația prevăzută de lege este mai avantajoasă pentru tine decât ce îți poate oferi.

Îngrijire medicală

Indiferent de gravitatea leziunii, solicită îngrijire medicală. Chiar dacă la început accidentul poate părea minor, unele probleme pot deveni evidente ulterior. Dacă accidentul este de natură serioasă sau implică anumite tipuri de leziuni și boli, angajatorul (sau în unele cazuri persoana responsabilă) ar trebui să raporteze incidentul către Health and Safety Executive (HSE) conform reglementărilor RIDDOR. Exemple de astfel de incidente includ fracturi, amputații, leziuni la ochi sau orice leziune care necesită spitalizare pentru mai mult de 24 de ore. Păstrează toate documentele și facturile medicale, pentru a fi rambursat ulterior.

Adună dovezi

Pozele de la locul accidentului, mărturiile colegilor sau a altor persoane prezente pot fi esențiale. Acestea pot ajuta la stabilirea responsabilității și pot fi vitale în cazul unei posibile litigii. De multe ori angajatorul încearcă să arunci vina pe lipsa de atenție a angajatului atunci când se deschide un conflict de muncă. Însă, în instanță poți prezenta aceste dovezi pentru a primi despăgubirile cuvenite. Într-adevăr este greu să faci acest pas, în special dacă ești accidentat. Însă, chiar și mărturiile colegilor te pot ajuta în acest caz.

Ai dreptul la compensație

Marea Britanie are un sistem bine definit pentru compensarea angajaților care suferă accidente la locul de muncă, dacă acestea se datorează neglijenței angajatorului. Dacă consideri că accidentul tău s-a produs din cauza nerespectării normelor de securitate, ai dreptul să ceri despăgubiri. De asemenea, trebuie să știi că aceste compensații se oferă în funcție de gravitatea accidentului. Astfel, o leziune cutanată va fi compensată mai puțin decât un os rupt, din cauza căruia nu poți munci cel puțin 3 luni.

Consultă un avocat

Dacă te gândești să faci o cerere de compensație, sau dacă vrei să te asiguri că drepturile tale sunt respectate, consultă un avocat de accident de muncă în UK. Acesta te poate ghida prin procesul legal și te poate ajuta să obții compensația pe care o meriți. Mai mult, te va reprezenta în instanță, dacă se ajunge acolo. Și nu în ultimul rând, un avocat specializat în drepturile muncii va ști exact ce despăgubire să ceară pentru rana suferită.

Protecție împotriva represaliilor

Legislația britanică protejează angajații care raportează accidente sau care solicită compensații, astfel încât să nu fie victime ale represaliilor sau discriminărilor din partea angajatorilor. Totuși, poți reclama un angajator în cazul în care acesta comite abuzuri în baza reclamației de accident de muncă. O altă modalitate prin care te poți proteja este să intri într-un sindicat al muncitorilor din domeniul în care profesezi, pentru a te asigura că drepturile tale sunt respectate și vocea îți este auzită atunci când apar probleme.

În final, cel mai important lucru este să te asiguri că îți cunoști drepturile și că acționezi rapid în cazul unui accident. Siguranța ta și bunăstarea sunt prioritare, iar sistemul legal din Marea Britanie este acolo pentru a te proteja și a te asigura că ești tratat corect și echitabil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`