Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, USAMV Cluj-Napoca, a explicat de ce nu e bună cafeaua atunci când este reîncălzită.
De ce nu mai este bună cafeaua după ce a fost reîncălzită
În momentul când o reîncălzești, ea își schimbă gustul din cauza unor modificări chimice, dar și a descompunerii anumitor compuși.
”Știați că reîncălzirea cafelei accentuează amăreala datorită modificărilor chimice și descompunerii anumitor compuși?
Eveniment - 18 sep, 19:26
- Când cafeaua este reîncălzită, compușii volatili responsabili pentru gustul și aroma plăcută se degradează. Aceasta formează compuși care conferă amăreală, cum ar fi acidul chinic și acidul cafeic. Procesul de reîncălzire intensifică descompunerea acestor compuși, rezultând o băutură mult mai amară și mai astringentă decât cafeaua proaspăt preparată.
- Compușii volatili sunt esențiali pentru a obține un gust echilibrat și complex în cafea. Odată ce aceștia sunt distruși prin reîncălzire, rămân doar compuși amari care nu contribuie la experiența plăcută a consumului de cafea.
- Chiar și o ușoară reîncălzire provocă o descompunere semnificativă a compușilor, transformând o cafea echilibrată și savuroasă într-o băutură amară și neplăcută”, a scris profesorul pe Facebook.