Descoperirea alarmantă în legătură cu înghețata a fost făcută de Dr. Chris Van Tulleken și are legătură cu mâncărurile ultraprocesate și cu pericolelor ascunse din spatele mâncării pe care o considerăm gustoasă.
Semnalele de alarmă apar în momentul în care pe eticheta produsului dulce și răcoritor apar: proteina din soia, lecitina din soia, uleiul de cocos, uleiul de floarea soarelui, clorofila, glucoza, dextroza, stabilizatorii (gumă de roșcove, gumă de guar, caragenan), emulgator (acizi mono și grași).
Toate acestea sunt semnele distinctive ale alimentelor ultraprocesate (UPF) parctic acele „substanțe comestibile produsă industrial” care nu au nicio legătură cu vreun aport de fibre sau vitamine.
Există acum un volum uriaș de date colectate și analizate cu atenție care expun pericolele inerente consumului de amestecuri complexe de substanțe pe care oamenii nu le-au mai întâlnit până acum.
Aceste substanțe nici măcar nu pot fi numite „hrană”. Din ce în ce mai mult, caloriile pe care le consumăm provin din amidonuri modificate, din zaharuri invertite, izolate proteice hidrolizate și uleiuri din semințe care au fost rafinate, albite, dezodorizate și hidrogenate.
La acestea se adaugă emulgatori sintetici, îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, gume de stabilizare, umectanți [agenți de hidratare], compuși de aromă, coloranți, stabilizatori de culoare, agenți de carbonare, agenți de întărire și agenți de încărcare și anti-încărcare.
Acest lucru înseamnă că totul, de la hamburgeri de pui la înghețată, poate fi făcut din aceleași lichide și pulberi de bază.
Problema e că mulți copii își iau majoritatea caloriilor din aceste substanțe. Pe scurt, UPF a devenit dieta globală. Acum este principalul material din care ne construim corpurile.
Cu toate acestea, din 2010, au apărut o mulțime de date care indică faptul că UPF crește ratele de cancer, boli metabolice, demență și boli mintale. Studiile sugerează că încetinește creșterea copiilor.