Motivul pentru care se pun pietre în pomii fructiferi. Trucul bunicilor noștri a fost uitat în timp
Un specialist în pomicultură a împărtășit pe canalul său de YouTube o metodă unică pe care bunicii noștri o foloseau pentru a avea parte de fructe mari și gustoase, notează antena3.ro.
De ce se pun pietre în copac
Cu toate că bunicii noștri obișnuiau să pună pietre în copaci, această tehnică, care avea multe avantaje, a fost uitată de-a lungul timpului.
Potrivit specialistului, se pun pietre bazice chiar între trunchiul copacului și crengi, respectiv în coronamentul pomului. Astfel, pietrele se vor degrada şi îi va oferi acestuia minerale.
„Bătrânii au descoperit că pomii care aveau aceste pietre în ei erau mai viguroși, aveau o productivitate mai bună, coronamentul era mai plin, iar culoarea mai verde a frunzelor. S-a ajuns astfel la ideea că pietrele puse la încheietura crengilor ajută pomul.
Pietrele sunt de mai multe feluri: bazice, acide, magnetice, dar pietrele bazice sunt cele potrivite pentru că au în ele minerale solubile. Acestea trebuie să stea în coronament pentru că aici se vor degrada mult mai repede decât la baza pomului, acolo unde crește iarbă, iar soarele și ploaia nu vor ajuta ca trucul să funcționeze.
Ele fiind în bătaia soarelui și a vântului, pietrele se vor dezintegra odată cu mineralele care se scurg pe tulpina copacului unde îl vor fertiliza”, a explicat acesta pe canalul său de YouTube.