Noi controverse legate vaccianarea împotriva COVID-19 cu serul Johnson & Johnson.Persoanele vacccinate cu serul în doză unică, ar putea fi nevoite să mai facă un vaccin de rapel cuPfizer / BioNTech sau Moderna. Acest lucru s-ar putea concretizape măsură ce varianta Delta, mai contagioasă, devine dominantă, arată unele studii.
Specialiștii analizeazăcu îngrijorare protecția pe care o oferă J&J împotriva variantei Delta detectată pentru prima dată în India și care circulă acum la scară largă în multe țări. Delta, care a fost asociată și cu boli mai severe, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.
Compania farmaceutică Janssena declarat că testează dacă răspunsul imun oferit de vaccin este capabil să neutralizeze varianta Delta în laborator, dar nu sunt disponibile încă date.
Vaccinurile Pfizer și Modernaau prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile mari din SUA, în timp ce vaccinul J & J a avut o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate până la severe de COVID-19 la nivel global atunci când au circulat variante mai contagioase.
Expertul în vaccinuri, Dr. Peter Hotez, de la Colegiul de Medicină Baylor, a spus într-un mesaj pe Twitter, că o a doua doză de la J&J sau a unuia dintre vaccinurile ARNm ar putea oferi o protecție mai largă, „dar avem nevoie de date și îndrumări CDC-FDA”.
Și Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID) desfășoară un studiu pentru a determina necesitatea unui rapel cu Moderna pentru toate vaccinurile autorizate în prezent.