Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a emis, joi dimineață, un comunicat cu explicații privind eliminarea juriilor naționale din 6 țări, între care se numără și România. Celelalte cinci jurii eliminate din Eurovision au fost Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, şi San Marino.
Potrivit comunicatului, EBU „a detectat modele de vot neregulate în voturile juriului din şase ţări”, de o „amploare fără precedent”.
„Concursul Eurovision din acest an a avut un succes enorm în a aduce sute de milioane de oameni din întreaga lume împreună în unitate şi sărbătoare.
După cum a anunţat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER) a detectat modele de vot neregulate în voturile juriului din şase ţări participante la a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino. Integritatea votării, atât de către juriile naţionale din fiecare ţară, cât şi de către telespectatorii care votează prin telefon sau SMS, este esenţială pentru succesul emisiunii. Este de datoria EBU faţă de toate părţile interesate, nu în ultimul rând faţă de toţi cei 40 de radiodifuzori de servicii publice participante, să se asigure că poate oferi un rezultat valid la sfârşitul fiecărui spectacol live. Prin urmare, orice încălcare a regulilor este luată foarte în serios.
În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat cinci dintre celelalte ţări în Top 5 (ţinând cont că nu se puteau vota singure); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii i-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 şi pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.
Modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat pe ultimele şase poziţii dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent.
După cum se menţionează în Regulamentul Eurovision şi în instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulate (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), Supraveghetorul executiv al Eurovision are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea notelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.
Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot.
De atunci, EBU a discutat despre modelele juriului cu radiodifuzorii relevanţi şi le-a oferit oportunitatea de a investiga în continuare votul juriului în ţările lor. EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.
EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022. EBU, membrii săi şi Grupul de referinţă vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea şi succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume”, se arată în comunicatul emis de EBU.
Un vot neregulamentar este detectat în cazul în care sunt declanșate mai multe controale de securitate:
În cazul în care răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este „da”, atunci modelul este considerat neregulamentar și voturile afectate de această neregulă sunt eliminate, cu condiția ca neregula să fie confirmată de partenerul de vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experiență în administrarea votului la ESC) și recunoscută de către monitorul independent al votului.