Oamenii de știință care au efectuat o serie de studii au descoperit că dormitul cu ușa de la cameră închisă este un aspect foarte important. Unii încă mai dezbat necesitatea acestui lucru, dar alții susțin că poate face diferența, deoarece este o chestiune de viață și de moarte, notează romaniatv.net.
Dacă unele persoane preferă să doarmă cu ușa deschisă noaptea, altele însă țin cont de avertismente și o închid pe toată perioada somnului.
Institutul de Cercetare a Siguranței Pompierilor UL (UL FSRI) a lansat în anul 2019 în SUA o campanie de siguranță care subliniază importanța acestei rutine nocturne. Cercetările lor arată că această practică poate îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire în cazul unui incendiu.
Mai exact, totul se bazează pe faptul că, în caz de incendiu, ușile închise acționează ca o barieră eficientă împotriva fumului, flăcărilor și monoxidului de carbon. Acest lucru este foarte important având în vedere că mobilierul modern este adesea realizat din materiale inflamabile, care pot grăbi răspândirea unui incendiu.
Dacă în urmă cu 40 de ani era nevoie de aproximativ 17 minute pentru a scăpa dintr-un incendiu, acum oamenii au la dispoziție doar 3 minute, ceea ce înseamnă că obiceiul închiderii ușii de la dormitor ar trebui să devină constant, a mai precizat UL FSRI.
În ciuda instinctului de a ține ușile deschise pentru a facilita evacuarea, această practică poate, de fapt, să pună oamenii în dificultate într-un scenariu de incendiu.
Un sondaj surprinzător realizat de UL FSRI a arătat că 29% dintre americani încă dorm cu ușile dormitorului deschise, ceea ce indică un decalaj semnificativ în ceea ce privește conștientizarea publicului cu privire la siguranța împotriva incendiilor.