Construcția unui pod peste râul Siret a fost oprită de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate pentru că în acel perimetru ar exista o specie de broască și două specii de gândaci protejate de lege. Podul ar fi trebuit să lege județele Botoșani și Suceava.
Din cauza protejării speciilor de broaște și gândaci, județele Botoșani și Suceava ar pierde o finanțare de opt milioane de euro, spune președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Doina Federovici.
După ce CJ Botoșani și CJ Suceava au găsit soluțiile pentru reluarea investiției, și anume podul peste Siret, de la Talpa, construcția a fost blocată pentru că, „ce să vedeţi, trăiesc doi gândaci: rădaşca şi croitorul cenuşiu şi, mai mult decât atât, broasca europeană de baltă”, a declarat Doina Federovici, relatează Agerpres.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că deși în anumite zone au fost descoperite mai multe specii protejate, aceste investiții care țin de infrastructura strategică nu ar trebui oprite.
„România este una dintre cele mai bogate ţări din Europa la capitolul acesta, în timp ce alţii au terminat-o şi cu pădurile seculare şi cu carnivorele mari şi cu alte specii care la noi încă se mai găsesc. E o chestiune pe care, pe de o parte, trebuie să o protejăm, dar nu o facem în detrimentul cetăţenilor, pentru care sunt convins că, fie că discutăm despre acest pod despre care spunea doamna preşedinte sau de alte tipuri de investiţii, aşa cum în alte ţări s-au construit autostrăzi, mii de kilometri prin mijlocul ariilor naturale protejate, aşa cum în România se construiesc autostrăzi prin ariile naturale protejate, şi la Bacău avem şi pod, şi viaduct, prin mijlocul ariei.
Au deranjat o săptămână acolo câteva păsări şi în următoarea săptămână păsările s-au întors acolo unde stăteau dintotdeauna şi nu s-a întâmplat nicio tragedie”, a declarat ministrul Mircea Fechet.