De-a lungul vieții, toate persoanele experimentează senzația de lăcrimare a ochilor, iar motivele apariției acestui fenomen pot fi diverse. În condiții de tristețe sau de bucurie excesivă, atunci când plângem sau râdem, așa cum zice și vorba, până la lacrimi, este perfect normal să lăcrimăm.
Trebuie să știm însă că există situații când lăcrimarea devine excesivă, iar atunci ea ar trebui să ne facă să ne punem semne de întrebare și să consultăm un specialist, scrie Digi Life.
În funcție de mediul de lucru și de factorii externi, ochii noștri pot să lăcrimeze. Atunci când este vânt puternic, fum sau soare arzător, este aproape imposibil ca ochii să nu fie afectați și să lăcrimeze, iar aceasta este doar o reacție perfect normală.
În sezonul alergiilor, ochii sunt și mai predispuși la lăcrimare. Polenul din atmosferă ne poate cauza probleme respiratorii, dar și probleme la nivelul ochilor, care se înroșesc, lăcrimează și chiar ne ustură în unele momente.
De asemenea, se poate instala fenomenul de lăcrimare atunci când intră obiecte străine în ochi, de la particule de praf și până la mici insecte. În toate aceste situații nu avem motive de îngrijorare, căci imediat ce situația se va calma la nivel local totul va fi ca înainte.
Potrivit TheSun, lăcrimarea ochilor poate avea cauze multiple, iar printre acestea se numără alergiile oculare cauzate de polen, spori de mucegai, praf, fire de păr de la animalul de companie, parfum sau vapori chimici.
În plus, lăcrimarea poate fi cauzată de o inflamare la nivelul conjuctivei, denumită conjunctivită, care trebuie să te trimită de îndată la doctor, căci netratată poate cauza grave probleme.
Lăcrimarea poate apărea și atunci când canalele lacrimale sunt blocate, căci lacrimile rămân blocate în sacul lacrimal și crește astfel riscul de infecție, mai scrie sursa citată.
În cazul bebelușilor, dacă nu vorbim despre o reacție alergică, atunci când apare lăcrimare ochilor cel mai probabil aceasta se produce ca urmare a nedezvoltării canalelor lacrimale. Nu trebuie însă să ne speriem, căci situația se va regla din mers, odată ce copilul împlinește vârsta de un an.