Motivarea senținței în dosarul în care ‘eminența cenușie’ a PSD, Darius Vâlcov, a primit 8 ani de închisoare: A deturnat prestigiul funcției, a ”albit” mita și a fost ajutat de soția sa, Lavinia Șandru

Publicat: 28 02. 2019, 13:10
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Motivarea senținței în dosarul lui Darius Vâlcov a fost redactată de judecători la un an după ce „eminența cenușie” a PSD primit condamnarea la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență.

A deturnat prestigiul funcției, a ”albit” mita și a fost ajutat de Lavinia Șandru, despre care judecătorii spun că a mințit pentru a-și ajuta fostul soț, se arată în motivare, scrie g4media.ro.

”Raportat la aspectele mai sus evidenţiate, instanţa apreciază declaraţia martorei Şandru Lavinia ca fiind nesinceră şi nu va ţine seama de conţinutul acestei probe”, se arată în document.

Vâlcov nu a respectat funcțiile de demnitar pe care le ocupa și a încălcat legea cu bună știință.

”Prin faptele sale, a acţionat cu intenţie întrucât nu numai că nu s-a menţinut dincolo de orice suspiciune de natură a deturna prestigiul funcţiei, ci dimpotrivă,în deplină cunoştinţă de cauză a exercitat operaţiuni financiare în scopul de a obţine profit din anumite activităţi comerciale pentru societăţile pe care le administraîn fapt sau foloase pentru sine, ştiind că o persoană învestită cu atributul funcției sale este incompatibilă a exercita acest tip de acte”, se arată în motivarea instanței supreme.

De asemenea, judecătorii mai arată că în perioada 2009-2010, Vâlcov a acceptat promisiunea de a primi de la Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, suma de 15,6 milioane de lei. În schimb, acesta i-a promis că va va câștiga sigur contractele publice.

”Acceptarea de către inculpat a promisiunii lansate de martorul denunţător în schimbul traficării influenţei, relevă, într-o primă etapă a dinamicii infracţionale, respectiv, în perioada 2009-2010, că inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a acţionat în plan obiectiv şi subiectiv cu scopul traficării influenţei sale”, arată ICCJ.

Cu referire la altă faptă de trafic de influență făcută doi ani mai târziu pentru același investitor,instanța supremă arată că Vâlcov a disimulat suma de 3.100.000 de lei sub forma a trei lingouri din aur, mai multe tablouri şi sub forma unor servicii şi amenajări în beneficiul City Hotel Slatina, pe care îl deţine şi controlează prin interpuşi.

De asemenea, se arată că Vâlcov a picat și testul la detectorul de minciuni, pe care chiar el l-a cerut.

Sentința în primă instanță a fost pronunțată în februarie 2018 de completul format din Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu.

Acum, dosarul lui Vâlcov poate fi repartizat unui complet de cinci judecători pentru a începe judecata apelului.

Darius Vâlcov, consilier al premierul şi considerat „eminenţa cenuşie” din spatele programului de guvernare PSD, a fost condamnat de Înalta Curte la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.