Motivarea instanței: Incendiul de la Maternitatea Giulești, de la încălcarea unor reguli esențiale de siguranţă

Motivarea instanței: Incendiul de la Maternitatea Giulești, de la încălcarea unor reguli esențiale de siguranţă
Foto: evz.ro

Incendiul de la Maternitatea Giulești, în urma căruia șase nou-născuți au murit și alți cinci au fost răniți, a fost determinat de încălcarea unor reguli esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţii, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 6.

„Incendiul a fost determinat de încălcarea unor reguli esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţii, verificarea cu regularitate a instalaţiei electrice fiind necesară pentru înlăturarea riscurilor de scurtcircuitare şi incendiu, iar obligaţia de supraveghere în permanenţă a pacienţilor fiind primordială în activitatea de terapie intensivă”, se arată în motivarea instanței, relatează Mediafax.

Judecătoria Sectorului 6 mai subliniază, în motivare, că „decesele şi vătămările corporale s-au produs chiar într-o unitate sanitară, instituţie ce este înfiinţată tocmai pentru a salva de la deces, prin acordarea tratamentelor medicale şi supravegherea pacienţilor”.

„În ceea ce priveşte sursa de iniţiere a incendiului, s-a stabilit că aceasta a fost supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului cablului de alimentare cu energie electrică a aparatului de aer condiţionat”, se mai precizează în documentul citat.

Instanța mai arată că supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului a fost determinată de mai mulți factori, între care utilizarea aceleiaşi prize pentru alimentarea aparatului de aer condiţionat AC 1 şi a hotei cu flux laminar, utilizarea repetată a prizei de către consumatori electrici diferiţi sau oxidarea superficială a ploturilor de metal ale ştecherului datorită prezenţei oxigenului în atmosfera încăperii.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)