Magistrații judecătoriei Sectorului 1 au dat publicității motivarea sentinței prin care Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de șantaj și amenințare la adresa patronului Asesoft, Sebastian Ghiță.
Potrivit sentinței penale, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu dorea și controlul editorial asupra Realitatea TV, dar și 200.000 de euro lunar, pe lângă faptul că managerul asigura și finanțarea televiziunii, relatează Evenimentul Zilei.
Astfel, menționează magistrații Judecătoriei Sectorului 1 București, în conținutul sentinței penale, Sorin Ovidiu Vîntu l-a amenințat pe Sebastian Ghiță în mod direct cu moartea, cu ruperea contractului, cu pierderea banilor investiți, dacă nu acceptă condițiile sale, respectiv schimbarea lui Popa Cătălin și implicarea inculpatului în politica editorială.
“Partea vătămată a susținut că textual Sorin Ovidiu Vîntu i-a spus Eu nu pot să te omor,dar pot să pun pe alții să o facă pentru mine. De asemenea, partea vătămată a precizat că în prezența inculpatului Ilie Ion Cezar, Vîntu Sorin Ovidiu i-a spus că poate renunța la pretențiile sale și că poate să-i determine pe oamenii săi să nu îi mai facă probleme dacă acceptă să îi dea lunar cash suma de 200 de mii de Euro. A mai declarat partea vătămată că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu l-a amenințat că dacă nu acceptă plata acestor bani îi va crea probleme în continuare”, se mai arată în motivarea sentinței magistraților.
Vîntu și Ilie Cezar au fost trimiși în judecată pe 23 mai 2011 în stare de arest, pentru șantaj, după ce procurorii au constatat că cei doi l-au constrâns, prin amenințare, pe omul de afaceri Sebastian Ghiță, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunțarea unui contract cu scopul obținerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecința prejudicierii părții vătămate.
Potrivit acuzării, Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar l-ar fi amenințat pe Sebastian Ghiță cu moartea și cu compromiterea imaginii publice. Mijloacele întrebuințate, din cauza succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să creeze frică omului de afaceri, astfel încât acesta a remis suma de 150.000 de euro.
Prin intermediul lui Ion Ilie, suma de bani urma să ajungă la Vîntu în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmărit de ambii inculpaţi, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.