Motivarea CCR: Interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție ar fi o încălcare a demnității umane și poate duce la șubrezirea autorității statului

Publicat: 01 08. 2019, 16:02

Curtea Constituțională arată în motivarea deciziei de respingere a proiectelor de revizuire a Constituției depuse în urma referendumului din 26 mai, că interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Legii fudamentale, iar un astfel de tratament juridic „desconsideră existenţa umană a individului”.

În motivarea Curții se precizează că interzicerea amnistiei și grațierii privind faptele de corupție limitează puterea publică, ar fi limitate atribuțiile președintelui și Parlamentului și s-ar aplica un tratament discriminatoriu. Acesta ar consta în ”excluderea directă sau indirectă a unor categorii de persoane de la drepturile, libertățile, vocația, speranța legitimă de care se bucură toți ceilalți aflați în situații similare. Prin urmare, egalitatea nu este o chestiune cantitativă în sensul că se poate aprecia și raporta doar la un set de drepturi și libertăți fundamentale prevăzute în Constituție, ci are și un aspect calitativ, astfel încât poate fi valorizat, în componenta sa privind nediscriminarea, ca fiind un principiu de drept ce promovează egalitatea juridică. Prin urmare, întrucât principiul egalităţii ține de esența și funcția demnității umane, rezultă că egalitatea este un element caracterizant şi intrinsec al demnităţii umane”.

De asemenea, judecătorii constituționali arată că excluderea infracțiunilor de corupție de la posibilitatea amnistierii ori grațierii poate duce la șubrezirea autorității statului.

Orice încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale reprezintă o încălcare a demnităţii umane, se mai arată în decizia CCR.

Magistrații au respins ambele inițiative legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție în urma referendumului din 26 mai.

PNL și USR au depus un proiect ce vizează implementarea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului din 26 mai. Acesta prevedea introducerea interdicției pentru persoanele condamnate definitiv să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență.

De partea cealaltă, coaliția de guvernare PSD-ALDE au venit cu un proiect care conținea printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, „Fără penali în funcții publice”.

Modificarea Constituției a fost cerută de cetățeni prin votul de la referendumul din 26 mai.

MOTIVAREA CCR POATE FI CITITIĂ AICI