Moșii de Primăvară 2023. Ce trebuie să dai de pomană în această zi sfântă

Publicat: 08 03. 2023, 18:04
Actualizat: 08 03. 2023, 20:01
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Moșii de Primăvară sau sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia este o sărbătoare cu dată fixă, care nu ține cont de ziua săptămânii.

Potrivit calendarului ortodox, în acest an pică pe data de 9 martie, zi de pomenire a sufletelor celor adormiți, iar cu această ocazie, credincioșii dau de pomană.

Ce se dă de pomană de Moșii de Primăvară

Sărbătoarea Mucenicilor pică întotdeauna în ziua de 9 martie. În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Primăvară și reprezintă o zi de pomenire a sufletelor celor adormiți.

Astfel, pentru această zi sfântă, credincioșii pregătesc colivă și mucenici cu nucă și miere, care sunt dați apoi de pomană.

Mucenicii mai sunt numiți și „sfințișori” și pot fi pregătiți în mai multe moduri. De exemplu, în zona Moldovei se prepară din aluat de cozonac, se coc în cuptor și se ung cu miere și nuca.

În schimb, în Muntenia și Dobrogea sunt fierți în apă cu mirodenii, apoi se servesc cu nucă și scorțișoara deasupra.

De asemenea, în funcție de zonele țării, mucenicii sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină, notează evz.ro.

Pe lângă mucenici și colivă, oamenii mai dau de pomană vin, fasole, alune, nuci sau poame. Toate acestea se duc mai întâi la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi se împart celor nevoiași.

„La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta.

Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a explicat Pr. Lect. Dr. Marian Mihai, referitor la semnificația cuvântului „moși”, potrivit kanald.ro.