Moșii de iarnă 2022. Când pică și ce tradiții și superstiții respectă românii în această zi de sărbătoare

Moșii de iarnă 2022. Când pică și ce tradiții și superstiții respectă românii în această zi de sărbătoare
Foto: Pixabay.com

Moșii de iarnă, sărbătoare cunoscută și drept Sâmbăta Morților, va avea loc pe 26 februarie 2022, chiar înainte de Lăsatul secului pentru Postul Paștelui din acest an. În această zi, se respectă o serie de tradiții și superstiții pentru sufletele celor adormiți.

Această sărbătoare marchează Sâmbăta Morților, sărbătorită în fiecare sâmbătă de la începutul postului și până în Săptămâna Mare. În această zi, creștinii dau de pomană, iar obiceiurile sunt respectate de fiecare familie și în fiecare biserică din România.

Când au loc Moșii de iarnă 2022

Moșii de iarnă din 2022 vor avea loc în ziua de 26 februarie 2022, atunci când va fi și Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui din acest an. Este o sărbătoare dedicată celor adormiți, marcând practic începutul Sâmbetelor morților.

Sâmbăta morților are loc înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, acesta fiind momentul ce marchează Lăsatu secului de carne, pentru intrarea în Postul Paștelui, ce va avea loc în ziua de 27 februarie 2022.

Ce tradiții și superstiții respectă românii, cu ocazia Moșilor de iarnă 2022

Credincioșii duc la biserică coliva, colaci, o sticlă de vin și pomelnicul în care se trec numele celor trecuți în neființă, dar și lumânări. Acestea sunt slujite de către preot, iar apoi se împart. Pe lângă bucate, se mai împart și vase noi cu mâncare.

În cazul în care credincioșii fac parastase în această zi, ei trebuie să meargă la biserică de dimineață, de la Sfânta Liturghie, iar mai apoi se oficiază slujba și are loc pomana. După care se merge la cimitir și se aprind cel puțin două lumânări.

În Muntenia se spune că se pune un bănuț lângă colivă, la fiecare pomană. Apoi, bănuțul se dă celui mai sărac om din sat, iar cel care l-a oferit se spune că va avea parte de spor tot anul.

După Moșii de Iarnă nu se mai fac nunți la biserică. Aceasta tradiție se aplică, mai exact, odată cu Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`