EXCLUSIV // Un monument istoric de importanță națională din apropierea Bucureștiului a ajuns o ruină care stă să se prăbușească! Povestea Schitului „Barbu Bellu“ din Gostinari

Publicat: 03 02. 2020, 17:19

Multe dintre obiective turistice din Muntenia se află la ora actuală într-un stadiu avansat de degradate sau sunt complet abandonate de către autoritățile publice, în ciuda importanței lor istorice. Un exemplu în acest sens este ansamblul fortificat al Schitului Barbu Bellu din Gostinari, județul Giurgiu, aflat la doar 50 de kilometri de Capitală. Deși este clasat în acte ca monument istoric de importanță națională, în realitate construcția a ajuns o ruină ce stă să se prăbușească în orice moment.

În trecut aici se afla fosta curte boierească a familiei Bellu, ridicată de un strămoș comun al neamului, vistiernicul Ștefan Bellu(1767-1833), căsătorit cu Elisa Știrbei, nepoata domnitorului Țării Românești, Gheorghe Bibescu. De asemenea, ansamblul cuprinde și o biserică impunătoare ctitorită în anul 1818. Acest schit masiv care a supraviețuit poartă numele baronul Barbu Bellu, cel care a donat administrației publice terenul pe care astăzi se află Cimitirul Bellu din Capitală.

Deși în țară există multe alte lăcașuri sfinte, cu mult mai vechi, care se păstrează foarte bine, biserica schitului de la Gostinari este o ruină, în ciuda construcției încă somptuoasă. Lipsesc părți importante din ziduri iar cerul se vede prin spărturile bolților. Precipitațiile pătrund în interiorul bisercii care încă mai păstrează urme ale vechii picturi. Biserica este practic acoperită doar de cărămizi care stau să se surpe și de iarbă deasă.

Ansamblul a fost integrat Mănăstirii Comana, iar interiorul vechii curți boierești a fost transformat într-un cimitir.

Construcţia a fost una remarcabilă în secolul al XIX-lea. Biserica era prevăzută cu trei turle și făcea parte din curtea boierească de la Gostinari. Aici se mai aflau şi o clopotniţă la intrare, precum şi beciurile caselor boiereşti. Totul era înconjurat cu ziduri înalte.

La numai 39 de ani după înălțarea ei, biserica nu a mai servit ca lăcaș de cult. De altfel, nici Barbu și nici rudele lui nu s-au mai interesat de ansamblul de la Gostinari, fiind atrași mai mult de viața tumultoasă din București, unde locuia în casele care găzduiesc astăzi sediul Academiei Române. Astfel, s-a început construcția unei alte biserici pentru satul Gostinari, iar schitul a fost închis și uitat.

În anul 2008, la 190 de ani de la întemeiere, din iniţiativa Preasfinţitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a fost înfiinţat schitul „Barbu Bellu – Gostinari”, cu scopul de a prezerva ruinele şi de a pregăti în timp un proiect de restaurare a întregului ansamblu. Nici după acest episod însă lucrările de consolidare nu au fost demarate, iar ansamblul a continuat să se degradeze.