Monitorizare B1tv.ro – Prețurile la produsele de igienă personală au crescut considerabil, cu aproape 15%. Scumpiri şi la medicamente / Ce produse s-au mai scumpit în luna septembrie

Monitorizare B1tv.ro – Prețurile la produsele de igienă personală au crescut considerabil, cu aproape 15%. Scumpiri şi la medicamente / Ce produse s-au mai scumpit în luna septembrie
Sursa foto: freepik.com

Site-ul B1TV.ro a început să monitorizeze prețurile mai multor produse de bază pentru români, începând din luna noiembrie a anului 2023, cu scopul de a observa evoluția prețurilor de-a lungul timpului. Printre categoriile de produse alese se numără: alimente, produse de curățenie, de igienă personală, medicamente, combustibil etc.

Prin intermediul acestei monitorizări lunare dorim să vedem dacă scad, cresc sau stagnează prețurile. (AICI puteți vedea articolele publicate cu prețurile din luna noiembrie + luna decembrie + luna ianuarie + luna februarieluna martie +luna aprilie + luna mai +luna iunie + luna iulie+ luna august).

Amintim că prin acest tip de monitorizare nu intenționăm să prezentăm o competiție între marile magazine sau să arătăm unde sunt produsele mai ieftine sau mai scumpe, ci dorim doar să urmărim dinamica pieței din punctul de vedere al unui român care vrea să își facă cumpărăturile de zi cu zi.

De asemenea, vrem să subliniem faptul că produsele nu se pot compara între hypermarket-uri deoarece, de multe ori, poate fi vorba de game diferite și chiar de gramaje diferite ale produselor.

O altă remarcă este legată de modul cum se face monitorizarea prețurilor, și anume, este realizată online. Am selectat site-urile marilor magazine Carrefour Orhideea, Auchan Militari, dar și site-urile Farmacia Tei, site-ul Dr. Max, Cinema City Afi Palace Cotroceni. Monitorizarea din această lună s-a făcut pe data de 16.09.2024.

Tot online am verificat și prețurile la combustibil (benzină și motorină standard). Monitorizarea s-a realizat la stațiile Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, și Mol Calea Giulesti,  nr.39, Podul Grant.

Dorim să mai facem o altă mențiune importantă, și anume aceea că prețurile regăsite în articolele noastre sunt trecute cele inițiale, de pe site-urile marilor magazine, fără a fi aplicată vreo reducere, în cazul în care un produs are un preț redus. Motivul pentru care am ales să facem acest lucru este datorită faptului că această facilitate poate reprezenta un lucru temporar.

Produsele s-au scumpit în luna septembrie

În luna septembrie, au existat câteva produse care s-au scumpit, față de prețurile existente în luna august.

De asemenea, menționăm că sunt și produse ale căror prețuri au scăzut în luna septembrie, comparativ cu august.

Cea mai mare creștere o putem observa la categoria produse de igienă personală. Aici, prețurile s-au majorat cu 14,10% în această lună la Carrefour, iar la Auchan cu 7,04%.

a) Lista alimente Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La Carrefour, prețul total al coșului cu alimente a scăzut în luna septembrie față de luna august cu 2,01 lei, adică cu 1,27%.

Și la Auchan, prețul total al coșului cu alimente a scăzut în septembrie față de luna trecută, cu 0,54 lei, mai exact cu 0,35%.

Dacă ar fi să comparăm prețurile din luna septembrie cu cele din luna noiembrie, luna în care am început monitorizarea, la Carrefour, prețul total al coșului cu alimente a scăzut cu 0,88 lei, adică cu 0,56%.

Prețul pentru același coș cu alimente, la Auchan, comparând septembrie cu noiembrie, acesta a scăzut cu 1,26 lei, adică cu 0,82%.

Menționăm că la categoria de alimente am înlocuit roșiile, ca urmare a dinamicii pieței. Au fost înlocuite Roșiile cocktail românești cu roșii românești.

b) Produse de curățenie Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

Și prețul total al coșului cu produse de curățenie s-a modificat. La Carrefour, a scăzut cu 3,86 lei, în septembrie, mai precis cu 7,93%.

La Auchan, a scăzut cu 2,80 lei, mai exact cu 5,70%.

c) Produse de igienă personală Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La categoria de produse de igienă personală, prețurile la produsele selectate au crescut considerabil în luna septembrie spre deosebire de luna august. La Carrefour a crescut cu 9,80 lei, adică cu 14,10%. Dacă facem o comparație cu luna noiembrie, prețurile au crescut cu 16,80 lei, adică cu 26,88 %.

La aceeași categorie de produse, la Auchan, prețurile au crescut în luna septembrie cu 5,10 lei, adică cu 7,04 %. Comparând septembrie cu noiembrie 2023, prețurile au crescut cu 15,05 lei, adică cu 24,10 %.

d) Medicamente de baza Farmacia Tei + Site-ul Dr Max

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

Prețurile la medicamentele selectate s-au modificat în luna septembrie doar la Farmacia Tei. Prețurile au scăzut cu 3,10 lei, mai precis cu 5,08%. Dacă e să comparăm luna septembrie cu luna noiembrie, prețurile au crescut cu 5,90 lei, adică 11,35%.

La Dr Max, prețurile au rămas la fel cum erau în luna august.

e) Rechizite pentru școală Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La categoria de rechizite, prețurile celor două categorii selectate pentru monitorizare au rămas la fel ca cele din luna august, la Carrefour.

În schimb, la Auchan, prețurile au scăzut cu 3,70 lei în luna septembrie, adică cu 25,91 %, spre deosebire de luna august. Comparând septembrie cu luna noiembrie, prețurile au scăzut cu 2,92 de lei, mai precis, cu 21,63 %.

f) Combustibil. Am ales stațiile Petrom B-dul Timișoara nr. 8C, Sect 6 + Mol Calea Giulești

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, prețul la motorină a scăzut în luna septembrie față de august cu 0,40 lei, adică 5,42%.

Și la Mol Calea Giulesti a scăzut prețul la motorină în luna septembrie față de august, tot cu 0,40 lei, adică cu 5,35%.

De asemenea, și prețul benzinei standard a scăzut. La Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, prețul a scăzut în luna septembrie față de august cu 0,44 lei, adică 6,01 %.

Și la Mol Calea Giulesti, prețul benzinei a scăzut în această lună față de august, cu 0,43 lei, mai precis cu 5,80 %.

Dacă ar fi să comparăm prețurile din luna septembrie, la motorină, cu cele din luna noiembrie 2023, la Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, prețul la motorină a scăzut cu 0,36 lei, mai precis cu 4,90 %, iar la benzină a crescut cu 0,18 lei (2,69%).

La fel, comparând prețurile din luna septembrie, la combustibil, cu cele din luna noiembrie 2023,  la Mol Calea Giulesti, prețul la motorină a scăzut tot cu 0,36 lei, mai precis cu 4,85 %, iar la benzină a crescut cu 0,18 lei (2,64%).

g) Prețul unui bilet la cinema

Pentru a vedea cât costă un bilet la film la Cinema, am selectat Cinema City Afi Palace Cotroceni. Prețul unui bilet la film pentru un adult variază între 31,50 lei și 40 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)