Monitorizare B1tv.ro – Benzina și motorina, mai scumpe cu aproape 10%, în iulie. În ultimele 9 luni, prețurile la produsele de igienă s-au majorat cu peste 20%. Creşte şi preţul coşului de alimente / Lista cu produsele care s-au scumpit luna aceasta

Monitorizare B1tv.ro – Benzina și motorina, mai scumpe cu aproape 10%, în iulie. În ultimele 9 luni, prețurile la produsele de igienă s-au majorat cu peste 20%. Creşte şi preţul coşului de alimente / Lista cu produsele care s-au scumpit luna aceasta
Sursa foto: freepik.com

Site-ul B1TV.ro monitorizează prețurile mai multor produse de bază pentru români, atât la alimente, cât și produse de curățenie, de igienă personală, medicamente, combustibil, etc, încă din luna noiembrie a anului trecut.

Monitorizarea are scopul de a putea observa cum evoluează prețurile în timp, dacă scad, cresc sau stagnează. (AICI puteți vedea articolele publicate cu prețurile din luna noiembrie + luna decembrie + luna ianuarie + luna februarieluna martie +luna aprilie+luna mai +luna iunie).

Acest tip de monitorizare nu dorește să prezinte o competiție între marile magazine, să arate care e mai scump sau care e mai ieftin, ci vrea doar să urmarească dinamica pieței din punctul de vedere al unei persoane, care pur și simplu dorește să își facă cumpărăturile de zi cu zi.

O mențiune importantă pe care dorim să o facem este că produsele nu se pot compara între hypermarketuri deoarece, de multe ori, poate fi vorba de game diferite și chiar de gramaje diferite ale produselor.

Monitorizarea prețurilor am realizat-o online. Am selectat site-urile următoarelor hypermarketuri: Carrefour Orhideea, Auchan Militari, dar și site-urile Farmacia Tei, site-ul Dr. Max, Cinema City Afi Palace Cotroceni, iar monitorizarea din această lună s-a făcut pe data de 12.07.2024.

De asemenea, prețurile la combustibil (benzină și motorină standard) le-am verificat tot online. Pentru monitorizare, am selectat stațiile Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, și Mol Calea Giulesti,  nr.39, Podul Grant.

Un alt aspect pe care dorim să îl menționăm este faptul că prețurile trecute în articolele noastre sunt cele inițiale, de pe site-urile marilor magazine, fără a aplica reducerea, în cazul în care un produs se află la reducere. Motivul pentru care am ales să facem acest lucru este datorită faptului că această facilitate poate fi un lucru temporar.

Ce produse s-au scumpit în luna iulie

În luna iulie, prețurile nu au crescut foarte mult, spre deosebire de cele din luna iunie, dar sunt, totuși, produse la care prețul s-a majorat. De asemenea, sunt și produse care s-au ieftinit în luna iulie.

Cea mai mare creștere o putem observa la combustibil. Prețurile s-au majorat cu aproape 10% în această lună, spre deosebire de luna trecută.

O altă creștere o putem observa la categoria Alimente de bază. Prețul la coșul de cumpărături a crescut cu 0,15% în iulie, față de iunie.

Creșteri considerabile putem observa la prețurile din iulie față de luna noiembrie. De exemplu, la categoria de produse de igienă personală prețurile au crescut şi cu 22,50%. (n.r.: Creșterea se datorează şi faptului că un produs pe care îl monitorizam înainte a fost înlocuit cu altul. Produsul inițial nu mai e disponibil la acea cantitate).

a) Lista alimente Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La Carrefour, prețul total al coșului cu alimente a crescut în luna iulie față de luna mai cu 0,15%, adică cu 0,24 lei.

La Auchan, prețul total al coșului cu alimente a scăzut în iulie față de mai cu 8,52%, mai precis cu 13,57 lei.

Dacă ar fi să comparăm costul din luna iulie cu cel din luna noiembrie, luna în care am început monitorizarea, la Carrefour, prețul total al coșului cu alimente a crescut cu 0,59 lei, adică cu 0,37%.

Prețul pentru același coș cu alimente, la Auchan, comparând iulie cu noiembrie, acesta a scăzut cu 7,11 lei, adică cu 4,65%.

Menționăm că la această categorie de produse am înlocuit roșiile, ca urmare a dinamicii pieței. Au fost înlocuite „Rosiile cu mot” cu Roșii românești.

b) Produse de curățenie Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

Prețul total al coșului cu produse de curățenie a scăzut la Auchan cu 3,91%, adică cu 2 lei.

La Carrefour, prețul coșului cu produse de curățenie a scăzut cu 0,90%, adică cu 0,44 lei.

Dacă e să comparăm luna iulie cu noiembrie, prețurile la Carrefour au scăzut la această categorie cu 5,88%, adică cu 3,04 lei, iar la Auchan prețul pentru coșul cu produse de curățenie a crescut cu 0,51 %, mai precis cu 0,25 lei.

c) Produse de igienă personală Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La categoria de produse de igienă personală, prețurile la produsele selectate au scăzut în luna iulie, la Carrefour, cu 8 lei, adică cu 10,40%. Dacă facem comparație cu luna noiembrie, prețurile au crescut cu 6,40 lei, adică cu 10,24%.

La aceeași categorie de produse, la Auchan, prețurile au scăzut în luna iulie cu 0,50 de bani, adică cu 0,65%. Comparând iulie cu noiembrie, prețurile au crescut cu 14,05 lei, adică cu 22,50%.

d) Medicamente de baza Farmacia Tei + Site-ul Dr Max

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

Prețurile la medicamentele selectate de noi, pentru a le monitoriza, la Farmacia Tei și Dr Max, au rămas la fel ca cele din luna iunie.

e) Rechizite pentru școală Carrefour + Auchan

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La categoria de rechizite, prețurile la cele două categorii pe care le-am selectat pentru monitorizare au rămas la fel ca cele din luna iulie, atât la Carrefour, cât și la Auchan.

f) Combustibil. Ca referință am ales Petrom B-dul Timișoara nr. 8C, Sect 6 + Mol Calea Giulești

Click pe poză pentru a o putea vizualiza la dimensiune mai mare

La Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, prețul la motorină a crescut în luna iulie față de iunie cu 0,65 lei, adică 9,31%.

Și la Mol Calea Giulesti a crescut prețul la motorină în luna iulie față de iunie, cu 0,65 lei, adică cu 9,19%.

De asemenea, și prețul benzinei standard a crescut considerabil. La Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, prețul la benzină a crescut în luna iulie față de iunie cu 0,58 lei, adică 8,37%.

Și la Mol Calea Giulesti, prețul la benzină a crescut în luna iulie față de iunie, cu 0,58 lei, mai precis cu 8,25%.

Dacă e să comparăm prețurile din luna iulie, la combustibil, cu cele din luna noiembrie 2023,  la Petrom B-dul Timisoara nr. 8C, Sect 6, prețul la motorină a crescut cu 0,29 lei, mai precis cu 3,95%, iar la benzină a crescut cu 0,81 lei (12,09%).

La fel, comparând prețurile din luna iulie, la combustibil, cu cele din luna noiembrie 2023,  la Mol Calea Giulesti, prețul la motorină a crescut cu 0,29 lei, mai precis cu 3,90%, iar la benzină a crescut cu 0,80 lei (11,75%).

g) Prețul unui bilet la cinema

Pentru a vedea cât costă un bilet la film la Cinema, am selectat Cinema City Afi Palace Cotroceni. Prețul unui film pentru un adult este de 35 de lei, în timpul săptămânii, iar în weekend poate ajunge până la 39,50 lei.

În luna iunie, prețul unui bilet la film era de 35 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`