Procurorii anticorupție au trimis-o în judecată pe deputata PDL Monica Iacob Ridzi, după ce a fost acuzată în legătură cu organizarea Zilei Tineretului 2 mai 2009, la Costineşti, se arată într-un comunicat al DNA. Procesul va începe pe 7 septembrie la instanţa supremă.
Monica Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupție, uz de fals în legătură cu fapte de corupție și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual la Legea contabilității.
În urmă cu un an, mai exact în decembrie 2010, plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de încuviințare a percheziției informatice în cazul Ridzi. De asemenea, a mai fost respinsă și cererea de extindere a cercetării penale, pentru un prejudiciu de 100.000 de lei, care ar fi fost creat în urma achiziționării de către Ministerul Tineretului și Sportului a unor produse electronice, printre care laptopuri și un frigider.
Potriviti procurorilor festivitățile organizate de fostul ministru al Tineretului și Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului, cu un buget de circa 600.000 de euro, au fost încredințate fără a fi licitate unor companii private.
Mai mult, Monica Iacob Ridzi, în calitate de ministru al Tineretului și Sportului, alături de alți funcționari ai aceluiași minister au prejudiciat bugetul ministerului în urma unei încheieri a trei contracte de servicii fără să fie organizată și derulată vreo procedură de atribuire potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.34/2006.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție, Iacob Ridzi a cerut administratorului rețelei informatice să șteargă toate datele informatice, astfel încât să nu fie descoperite.
Pe 28 iulie 2009, Parlametnul a aprobat cererea procurorilor anticorupție de începere a urmăririi penale față de Iacob Ridzi, într-un prim dosar.
Procurorii DNA arătau că fostul ministru al Tineretului și Sporturilor ar fi recunoscut neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, privind atribuirea unor societăți a trei contracte, ce vizau organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costinești.
La momentul acela s-a descoperit că Ioana Vârsta a cerut să se facă trei variante cu activități și valori estimate pentru Ziua Tineretului. Mai exact era vorba despre 300.000 de euro, 400.000 de euro și de 500.000 de euro.
Cu toate că deputata PDL a mărturisit că perioada de urmărire penală a fost „cea mai grea” din viața ei, fiind pe punctul de a-și pierde orice speranță, Monica Iacob Ridzi a declarat că, potrivit Mediafax, „o etapă a luat sfârșit. O alta va începe”.
Aceasta așteaptă decizia instanței „ducând crucea acestei poveri penale, cu speranță”.