Ministrul Educației nu exclude reluarea cursurilor online la toamnă. Profesorii vor trebui formați în acest sens

Publicat: 02 05. 2020, 18:25

Monica Anisie, Ministrul Educației va prezenta, săptămâna viitoare, un plan privind anul școlar următor, luând în calcul evoluția epidemiei de COVID-19 pe teritoriul României.

Aceasta a mai precizat că, în funcție de acești parametri, va fi luat în considerare și scenariul în care cursurile noului an scolar vor începe online, fapt ce va determina o pregătire în prealabil a cadrelor didactice în acest sens.

Afirmația vine ca urmare a declarațiilor Ministerului Sănătății, care prevede un al doilea val de epidemie de coronavirus, în toamnă.

„Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem de acest val. Avem trei zile care altădată erau zile de vacanţă, suntem după două luni în care răbdarea populaţiei a fost pusă la încercare, dar oamenii trebuie să înţeleagă că răbdarea este pentru ei”,a declarat Nelu Tătaru, citat deNews.ro.

Monica Anisie mai spune că Ministerul Educației va lua în calcul toate scenariile posibile, iar în cazul deschiderii anului școlar cu predare online, acesta va asigura tablete sau calculatoare la toți elevii fără posibilități.

„Propun ca pentru la toamnă să nu mai existe niciun copil care să nu aibă acces la tehnologie, la învățarea asistată de tehnologie”, a declarat ministrul la Antena 1.

Lecții filmate, pentru elevi

„Sperăm ca în toamnă să avem puse la punct toate aceste lecții de care vorbeam. Pentru toate clasele și pentru acele materii care la care putem să facem anumite lecții interesante și atractive pentru elevi. Foarte greu am putut să identificăm și spații unde am putea să filmăm și sperăm că odată cu momentul acesta în care nu vom mai avea stare de urgență să putem să ne întâlnim și să realizăm aceste filmări”, a mai declarat Anisie.

În ceea ce privește examenele de Bacalaureat și de Capacitate, Ministrul Educației a reluat în declarații măsurile luate, printre care:

– teste online puse la dispoziția elevilor

– maximum 10 elevi într-o sală de curs, ce va fi dezinfectată în prealabil

– elevii vor purta măști și vor parcurge un traseu definit până în sala de clasă

– pentru probele orale sau de competență se iau în calcul ți alte variante de examen

Legat de bursele de studiu, Anisie a precizat că cele oferite de minister se vor acorda normal, iar cele date de primării nu intra în sfera de competență a Ministerului Educației.

Și înscrierile la grădiniță se amână din cauza epidemiei de coronavirus. Acestea trebuiau să înceapă în luna mai, iar acum se vor putea face şi online, potrivit ministrului.

Ministrul Muncii ia în calcul redeschiderea creșelor și centrelor after-school, pentru ”activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii”

Violeta Alexandru ia în calcul și varianta redeschiderii creșelor și centrelor after-school în perioada următoare, dar cu un număr mai redus de copii decât în mod obișnuit.

„Cred că trebuie găsită o soluţie, cu respectarea regulilor de prevenţie, mă gândesc la cei care pot să desfăşoare, într-o altă organizare, activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii, pentru grupe mici de copii. E clar că va fi o soluţie tip sprijin pentru anumite activităţi gen creşe, educaţie sau program after-school de petrecere a unei activităţi educative într-un spaţiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care ţin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanţare clare”, a precizat Violeta Alexandru.

Deocamdată, nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.