Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că în acest an școlar profesorii nu vor mai merge cu catalogul în clase. Ei sunt încurajați să treacă notele și absențele în agendele personale și apoi, la finalul orelor, să le scrie și în catalog. Aceasta a mai precizat că există și varianta catalogului electronic. O altă premieră este că în acest an școlar vor exista două pauze pe oră. Măsura este necesară pentru aerisirea claselor, dar și ca elevii să poată merge la toaletă fără să se producă aglomerări.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că în acest an școlar profesorii sunt încurajați să folosească agendele personale pentru a nota elevii și a consemna absențele, urmând ca apoi, la finalul orelor, să le treacă și în cataloage. Aceasta a mai precizat că școlile ar putea să realizeze și cataloage online pentru cadrele didactice.
„Catalogul poate fi completat și după ce își încheie profesorul activitatea didactică, după cele 2-3 ore pe care le are la diferite clase. Poate merge în cancelarie și poate să treacă notele sau absențele elevilor din ziua respectivă. De asemenea, fiindcă în această perioadă a suspendării cursurilor, am experimentat și condica electronică și catalogul electronic, în felul acesta, profesorii și școala, de fapt, ar putea să realizeze un catalog electronic sau o condică electronică și acolo profesorul să treacă toate aceste aspecte”, a declarat Monica Anisie, pentru Digi24.
Ministrul Educației a mai explicat faptul că în acest nou an școlar vor exista câte două pauze pe oră pentru aerisirea claselor, dar și ca elevii să poată merge la toaletă fără a se produce aglomerări.
Orarul nu va mai cuprinde, la gimnaziu și liceu, decât 2-3 materii, predate intensiv, urmate de alte 2-3 materii. Lecțiile online vor fi transmise din timpul orei fizice de curs, a mai spus ministrul, pentru Digi24.
Întrebată de ce au elevii două pauze pe oră, Anisie a spus că „a fost propunerea Ministerului Sănătății, pentru a avea timp de aerisire. Este necesar să îi protejăm pe copii și profesori. Aceste pauze sunt pentru ca profesorul să poată merge de la o clasă la alta, dar și pentru elevi”.
Întrebată cum vor putea profesorii ca în doar cinci minute să supravegheze elevii și să se și deplaseze la altă clasă, ministrul a răspuns: „unitatea de învățământ desemnează o persoană care trebuie să supravegheze respectarea regulilor”.
Ministrul Educației a mai declarat că, în sistemul hibrid de învățământ, clasele se împart și jumătate dintre elevi vin la școală, cealaltă jumătate face cursuri online, apoi rolurile se inversează.
Elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot face școala exclusiv online, dar doar aceștia. Părinții lor vor trebui să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie.
Copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă, astfel că profesorul nu va trebui să țină ora de două ori.