Transplanturile pulmonare urmează să fie reluate laSpitalul Sfânta Maria din Capitală. Unitatea medicală a primit din nou acreditare pentru acest tip de intrevenție, a declarat Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Echipele Agenţiei Naţionale de Transplant, dar şi ale Direcţiei de Sănătate Publică, au verificat condiţiile din unitatea sanitară astfel încât să fie indeplinite criteriile necesare bunei funcţionări a centrului de transplant pulmonar.
“Dosarul s-a aprobat, s-au făcut toate verificările, Sfânta Maria are din nou program de transplant pulmonar. De acum înainte îşi reiau activitatea, Sf. Maria a transplantat deja 8 pacienţi în intervalul 2018 – 2020, activitatea lor continuă.
Activitatea de transplant depinde în primul rând de donatori. Mesajul principal de Ziua Transplantului acesta ar trebui să fie: Transplantul se sprijină pe ajutorul celor care decid să doneze organe, ţesuturi pentru a oferi viaţă celor care aşteaptă. Primul pas este să avem donatori”, a precizat pentru news.ro, Althamer.
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant a subliniat și importanţa înfiinţării unor bănci de multiţesut şi faptul că a propus modificări legislative care să permită extinderea activităţii de transplant tisular – cornee, piele, cât şi de transplant de organe.
În acest moment pe lista de aşteptare la Agenţia Naţională de Transplant 29 de oameni aşteaptă să facă un transplant cardiac, 2644 sunt trecuţi pe listă pentru transplant de celule reproductive – embriotransfer, 606 oameni aşteaptă să facă un transplant de celule stem hematopoietice, 269 au nevoie de un transplant de cornee, 419 au nevoie de un transplant hepatic, 89 sunt trecuţi pe listă pentru transplant os-tendon (cei mai mulţi fiind la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Foişor: 58), 6 persoane au nevoie de un transplant pulmonar iar 3162 de români aşteaptă să facă un transplant renal.