Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID-19, ajunge luni în România. Gilda Popescu: Trebuie administrată în primele 3-4 zile, când apar simptome. Va fi destinată pacienților care pot evolua sever (VIDEO)

Publicat: 31 01. 2022, 08:23
Actualizat: 31 01. 2022, 09:29
Foto simbol: Pixabay

România primește luni 50.000 de cutii de Molnupiravir, pastila anti-COVID-19 produsă de Merck, iar medicul pneumolog Gilda Popescu a explicat, luni dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan, că acest medicament trebuie administrat în primele 3-4 zile de boală, când apar simptome. „Formele asimptomatice sau cu simptomatologie minoră nu au de ce să ia un astfel de antiviral”, a continuat ea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gilda Popescu, pe B1 TV, despre Molnupiravir, pastila anti-COVID-19 produsă de Merck

„Se pare că îl legăm de niște date foarte importante. S-au împlinit doi ani de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia SARS-CoV-2 ca urgență mondială de sănătate publică. S-au găsit până acum tot felul de produse terapeutice sau s-au căutat produse terapeutice care să aibă eficiență mare în tratarea acestui virus, virus care a afectat peste 70 de milioane la nivel global și a provocat aproape 6 milioane de decese. Se pare că noul produs, Molnupiravir, produs de firma Merck, este un antiviral mai specific care să acționeze asupra virusului SARS-CoV-2. El va fi destinat pacienților care pot evolua sever în această formă de boală, deci de la mediu spre sever”, a spus Gilda Popescu.

Potrivit medicului, Molnupiravir ar trebui administrat de când apare simptomatologia.

„Ce știm în acest moment este că replicarea virală sau înmulțirea virusului începe cam din ziua 1 până prin ziua a 7-a și, de aceea, trebuie făcută o evaluare corectă de către un specialist pentru ca medicația să poată fi administrată și specific pentru cazurile care au nevoie de o astfel de terapie, pentru că, în afară de efectele benefice pe care studiile, cercetările făcute pentru această moleculă terapeutică s-au dovedit eficiente, ca orice medicament, o să aibă și ceva reacții adverse, dar ținând cont de beneficiile pe care le poate aduce, adică să ducă la vindecarea rapidă a acestor cazuri, atunci medicamentul este bine-venit și așteptat de toată populația, fie că este vorba de personalul din serviciile de sănătate, fie de către populația generală, care se poate îmbolnăvi”, a adăugat ea.

Gilda Popescu susține că persoanele cu forme asimptomatice sau ușoare nu au de ce să ia Molnupiravir.

„El trebuie administrat în primele 3-4 zile, când apar simptome. Formele asimptomatice sau cu simptomatologie minoră nu au de ce să ia un astfel de antiviral, dar cele la care apar manifestări cu febră, cu alterarea stării generale, cu stare generală proastă, în general, cu mialgii, cu dureri atroce în gât, cu cefalee, deci dureri de cap, după ce vor fi evaluate de către un specialist, vor putea beneficia de acest medicament”, a mai afirmat medicul.